IZRAELSKE oružane snage će u narednim mesecima u potpunosti povući iz upotrebe „zastarele“ sisteme PVO „patriot“ i zameniti ih savremenijim baterijama i naprednijim sistemima, saopštila je izraelska vojska, prenosi „Tajms of Izrael“.

ИЗРАЕЛ ПОВЛАЧИ ПАТРИОТ ИЗ УПОТРЕБЕ: Да ли ће амерички системи ПВО завршити у Украјини? (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prethodno je u februaru IDF saopštio da je u toku proces povlačenja nekoliko baterija „patriot“, te da će posada biti preobučena za upravljanje „gvozdenom kupolom“. Kako se navodi na sajtu izraelske vojske, „patriot“ – u IDF-u poznat i po oznaci „jahalom“ („dijamant“ u prevodu sa hebrejskog) – će biti rashodovan zauvek u roku od dva meseca.

-Trenutno smo u procesu smanjivanja broja baterija, dok čitav sistem ne bude povučen, izjavio je komandant 138. bataljona PVO, koji je opremljen „patriotima“.

Prvim „patriotima“ koji su dopremljeni u Izrael 1991. godine tokom Zalivskog rata, upravljala je američka vojska i tada su ovi sistemi uspeli da obore manji broj balističkih raketa „skad“ lansiranih iz Iraka.

U operativnu upotrebu izraelske vojske, „patriot“ je ušao iste godine, ali je prvo uspešno presretanje ovim sistemom IDF ostvario tek 2014, kada je oboren dron lansiran iz Pojasa Gaze. Od tada do danas, izraelski „dijamanti“, oborili su svega desetak ciljeva, uključujući i jedan borbeni avion sirijske avijacije koji je ušao u vazdušni prostor Izraela 2018. godine.

Ova najava IDF-a usledila je samo nekoliko nedelja nakon iranskog napada, tokom kog je većina ciljeva oborena uz pomoć SAD, Jordana, Velike Britanije i Francuske, kao i dejstvom sistema PVO izraelske proizvodnje.

Iz izraelske vojske nisu otkrili šta će se desiti sa baterijama „patriot“, koje će biti povučene iz upotrebe, ali je odavno poznato da je američki sistem veoma tražen u Kijevu. Stoga se može naslutiti da će konačna destinacija rashodovanih „patriota“ biti upravo ukrajinski front, gde bi američki sistemi umesto skupljanja prašine, mogli biti pretvoreni u nju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst