Desetine hiljada demonstranata okupilo se na protestu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua, tražeći dogovor o oslobađanju talaca u Gazi.

Skupovi u Tel Avivu i drugim gradovima usledili su pošto su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvukle telo taoca Elada Kacira.

Demonstranti su uzvikivali „izbori sada“ i „Elad, izvini“, prenose lokalni mediji.

Kasnije je policija nasilno rasterala masu u Tel Avivu.

Antivladinim demonstrantima pridružile su se porodice talaca držanih u Gazi.

Demonstranti su izrazili razočarenje nesposobnošću vlade da oslobodi oko 130 talaca koji su ostali u Gazi, a drže ih Hamas i njegovi saveznici, prenosi Danas.

Ranije u subotu izraelska vojska je pronašla telo Elada Kacira, koji je otet i odveden u Gazu tokom napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Bio je živ na snimku sa taocima objavljenom u januaru

„Elad Kacir je uspeo da preživi tri meseca u zatočeništvu. Trebalo je da bude sa nama danas. Mogao je da bude sa nama danas“, rekao je demonstrant Noam Peri BBC reporteru.

Organizatori su saopštili da je protest u Tel Avivu privukao 100.000 ljudi, dok je prema drugim podacima bilo oko 45.000.

Ovo je poslednji u nizu ogromnih antivladinih protesta kojima besni demonstranti zahtevaju da premijer Netanjahu podnese ostavku jer nije uspeo da oslobodi preostale taoce.

Na protestu u Tel Avivu, jedan automobil je uleteo u masu i povredio petoro ljudi.

Policija je saopštila da je vozač uhapšen, a pojedini politički lideri osudili su očigledan napad.

Član ratnog kabineta Beni Ganc nazvao ga je „užasnim“.

U nedelju, tačno šest meseci otkako je pokrenut rat u Izraelu usled Hamasovih napada, pregovarači planiraju da se sastanu u Kairu kako bi pokušali da postignu prekid vatre u brutalnom ratu.

Prema nekim medijskim izveštajima, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns i katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman el Tani pridružiće se pregovaračima iz Egipta, Izraela i Hamasa.

Kacirova sestra, Karmit Palti Kacir, okrivila je izraelske vlasti za smrt njenog brata u objavi na društvenim mrežama, rekavši da bi se vratio živ da su dogovorili novi sporazum o prekidu vatre.

„Naše rukovodstvo je kukavičko i vođeno političkim obzirima, zbog čega ovaj dogovor još nije postignut“, napisala je ona na Fejsbuku.

„Premijeru, ratni kabinetu i članovi koalicije – pogledaj se u ogledalo i recite da vam ruke nisu okrvavljene.“

U napadima Hamasa 7. oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, većinom civila.

Od tada je tokom izraelske ofanzive na Gazu ubijeno više od 33.000 ljudi, podaci su ministarstva zdravlja koje vodi Hamas, a među njima je mnogo žena i dece.

Prema izraelskim podacima, 253 Izraelca i stranca su zarobljena tokom napada Hamasa.

Oko 129 talaca se vodi kao nestalo posle kidnapovanja.

Pretpostavlja se da je mrtvo još najmanje 34. Izraelska vojska je pronašla 12 tela.

Originalni tekst