bela hadid
Bela Hadid

Adidas je odlučio da iz reklamne kampanje za retro patike, popularne u vreme Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, izbaci manekenku Belu Hadid, koja je napola Palestinka.

Odluka je usledila posle kritika Izraela što je Hadid izabrana baš za tu reklamnu kampanju koja se odnosi na tragičan događaj kada su palestinski ekstremisti u Minhenu ubili 11 izraelskih sportista.

Posle kritika Izraela, nemački proizvođač sportske opreme se izvinio i saopštio da će revidirati“ kampanju.

Bela Hadid, koja ima palestinske korene, glasno podržava Palestince, a ranije ove godine dala je novac za pomoć ljudima u ratom zahvaćenom Pojasu Gaze.

BBC je kontaktirao predstavnike manekenke za komentar.

Adidas je prvobitno odabrao Belu Hadid za reklamnu kampanju patika SL72, koje su prvi put predstavljene baš uoči Olimpijskih igara 1972. godine.

Na Olimpijskim igrama u Minhenu pripadnici palestinske grupe Crni septembar upali su u olimpijsko selo i napravili masakr nad izraelskim sportistima.

Uz 11 Izraealaca, ubili su i nemačkog policajca.

Adidas je za AFP potvrdio da je Hadid uklonjena iz kampanje.

U izjavi dostavljenoj francuskoj novinskoj agenciji, kompanija je saopštila da će odmah promeniti reklamnu kampanju.

„Svesni smo da su uspostavljene veze sa tragičnim istorijskim događajima, iako su oni potpuno nenamerni, i izvinjavamo se ako smo nekoga uznemirili i uvredili“.

Nemačka firma godinama vraća u život patike koje su se nosile pre više decenija i ove su deo te serije retro sportske obuće.

Međutim, fotografija američke manekenke u tim patikama izazvala je kritike, a posebno su bili oštri na zvaničnom nalogu države Izrael na društvenoj mreži Iks.

„Pogodite ko je lice njihove kampanje? Bela Hadid, polupalestinska manekenka“, napisano je na nalogu Izraela.

Drugi korisnici društvenih mreža brane Hadid i pozivaju na bojkot Adidas proizvoda nakon što je manekenka izostavljena iz reklame.

Bela Hadid, čiji je otac palestinski tajkun Muhamed Anvar Hadid, zagovornica je prava Palestinaca, a posebno se ističe od početka rata u Pojasu Gaze, koji traje od oktobra 2023.

U objavi na Instagramu u maju, Hadid je napisala da je „razorena ubijanjima palestinskog naroda i nedostatkom empatije vlada širom sveta“.

Prošlog meseca, ona i njena sestra Điđi, takođe manekenka, dale su milion dolara za pomoć palestinskom narodu.

Sukob u Gazi je počeo kada su naoružani napadači Hamasa pokrenuli napad bez presedana na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, a oko 250 su uzeli za taoce.

Izrael je odgovorio pokretanjem vojne odmazde u Gazi sa proklamovanim ciljem uništenja Hamasa i oslobađanja talaca.

Od tada je u Pojasu Gaze ubijeno blizu 39.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Izrael i Palestinci: Adidas izbacio manekenku Belu Hadid iz reklame posle izraelskih kritika 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst