Izraelske snage napale su mete Hamasa u Rafi, poslednjem uporištu ove terorističke grupe u Gazi, i poručile stanovnicima i izbeglicama „u određenim oblastima“ da se presele u „humanitarno područje“.

IDF je saopštila da izvodi „ciljane udare“ na Hamas u istočnom delu grada, piše BBC.

Naoružana palestinska frakcija Islamski džihad, koja deluje zajedno sa Hamasom, ispalila je rakete na južni Izrael ubrzo nakon izveštaja o izraelskim operacijama u Rafi, prenosi N1.

Eskalacija je usledila nakon što je Hamas odobrio predlog o prekidu vatre koji su izneli katarski i egipatski posrednici.

Detalji sporazuma su nejasni, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je on „daleko od ispunjenja izraelskih zahteva“.

Izrael će poslati delegaciju u Kairo na dalje pregovore, saopštili su njihovi zvaničnici.

Smatra se da predlog o prekidu vatre koji je dogovorio Hamas uključuje oslobađanje izraelskih talaca i povratak raseljenih Palestinaca unutar Gaze.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je da su pregovori između Izraela i Hamasa u „kritičnoj“ fazi:

„Ne znam da li će postati osetljiviji nego sada“, rekao je on.

Kako se nastavljaju napadi u Rafi, izraelske snage govore Palestincima da evakuišu grad.

Na brifingu za novinare, portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da su stanovnici Gaze pozvani da krenu ka „proširenoj humanitarnoj oblasti u Al-Mavasiju i Kan Junisu“ – oko 10 km severno.

„Večeras pozivamo i one koji borave u određenim oblastima koje smo komunicirali i definisali na sve načine – radiom, medijima, internetom i flajerima u istočnoj Rafi – da odu“, rekao je on.

Rafa je Hamasovo poslednje uporište u Gazi, ali prepuno raseljenih civila koji nemaju gde da odu.

Mogućnost izraelske kopnene invazije izazvala je međunarodnu negodovanje, a strani lideri su pozvali Netanijahua da ne nastavlja sa ofanzivom.

Agencija UN za palestinske izbeglice saopštila je da će posledice biti razorne za više od milion ljudi.

Post Views: 20

Originalni tekst