Izraelske vlasti su saopštile danas da će izneti odbranu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu na kojem je Južna Afrika prošle nedelje pokrenula proces protiv jevrejske države, optužujući je za genocid u Pojasu Gaze, javili su mediji.

„Izrael, dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu neće bojkotovati (sudski) postupak. Mi ćemo učestvovati i opovrgnuti apsurdnu optužbu koja se graniči sa krvnom klevetom“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi.

Izraelski list Harec javlja da je takva odluka doneta na sastanku kojem je predsedavao premijer Benjamin Netanjahu i posle konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i Savetom za nacionalnu bezbednost.

Suđenje bi moglo trajati godinama, ali neposredni cilj Izraela je da spreči sud da donese privremenu naredbu o zaustavljanju vojnih operacija u Gazi.

U podnesku za otvaranje postupka protiv Izraela proše nedelje, Južna Afrika je navela da su izraelski postupci u Gazi „genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovodu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe“.

Post Views: 24

Originalni tekst