Vest da će Miloš Biković glumiti u trećoj sezoni megapopularne serije „The White Lotus“ zvučala je veliko – retko ko sa ovih prostora uspe da stigne dalje od epizode – a onda je postala još veća.

Onda kada se sa stranica časopisa Variety preselila u spoljnopolitičke rubrike Njujork tajmsa i Gardijana, recimo.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova prethodne nedelje je uputilo kritiku HBO produkciji, nakon što je 12. januara potvrđeno da će Miloš Biković učestvovati u novoj sezoni serije “The White Lotus” na kojoj ova televizija radi od 2021. godine.

“Miloš Biković, srpski glumac koji je podržavao Rusiju od početka invazije, sada je nova zvezda treće sezone HBO serije ‘The White Lotus’”, objavilo je Ministarstvo na

zvaničnom X nalogu, i uputilo pitanje produkciji HBO televizije: “Da li je vama u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?”

Tvit je ispraćen video-snimkom od minut i 19 sekundi koji prikazuje Bikovićevu bliskost sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok se u snimak s vremena na vreme ubaci Tanja (junakinja iz serije) sa nekom sočnom psovkom.

“Pristalica genocida pridružio se glumačkoj postavi HBO-ove crne komedije”, rekao je glas sa snimka.

Snimak potom u ciničnom tonu prikazuje odlikovanje koje je Biković primio od Putina, zatim snimanje filma na Krimu, saradnju sa “nepopularnim propagandistom” rediteljem Nikitom Mihalkovim, ruski pasoš i niz izjava od kojih su neke izvučene iz konteksta.

Bikovićeva popularnost u Rusiji nije tajna. Više od decenije, srpski glumac živi i radi u toj zemlji, gde je ostvario zapaženu filmsku karijeru. Bikovića je 2018. godine Putin odlikovao Puškinovom medaljom, kojom se odaje priznanje za doprinos ruskoj umetnosti i kulturi, a rusko državljanstvo je dobio predsedničkim ukazom 2021. godine.

“Velika mi je čast da danas kažem da je Rusija moja domovina“, napisao je tada na Instagramu i dodao da je „aktivan član ruskog društva“.

Međutim, nikakve otvorene podrške ratu nije bilo, što su u svojim tekstovima naveli i mediji poput Njujork tajmsa. Zapravo, u februaru 2022. godine, dan nakon što je invazija počela, Biković je na Instagramu rekao da bi voleo da se rat nije dogodio.

„Rat i krvoproliće na bilo kojoj strani podsećaju nas koliko je čovečanstvo daleko od globalnog jedinstva i ljubavi“, napisao je on na ruskom i srpskom jeziku. „Bože, sačuvaj živote svih onih koji su sada u opasnosti!“

Ukrajina je 2019. godine zabranila ulazak u zemlju Bikoviću, kako su tada naveli, iz razloga nacionalne bezbednosti. On je tim povodom rekao da je „situacija sa ljudske i poetske tačke gledišta apsurdna i zanimljiva“.

Post Views: 24

Originalni tekst