Na današnjim opštim izborima za poslanike Donjeg doma Paralmenta u Velikoj Britaniji pobedili su Laburisti sa osvojenih 410 polsaničkih mesta, dok su vladajući Konzervativci osvojili 131 mandat, pokazala je izlazna anketa BBC-a, ITV-a i Sky-a.

Labour set to win a general election landslide with majority of 170, according to exit poll for the BBC, ITV and Sky

If the forecast is accurate, it means Keir Starmer will become UK prime minister with 410 Labour MPs – 326 seats are needed for a majority#BBCElection live ⬇️

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 4, 2024

Kako sada stvari stoje, vođa Laburista Ser Kir Starmer postaće premijer sa 410 laburističkih poslanika, malo manje od ukupnog broja Tonija Blera iz 1997. godine.

To everyone who has campaigned for Labour in this election, to everyone who voted for us and put their trust in our changed Labour Party – thank you. https://t.co/q6yDNPnAbo

— Keir Starmer (@Keir_Starmer) July 4, 2024

„Svima koji su vodili kampanju za laburiste na ovim izborima, svima koji su glasali za nas i ukazali poverenje u našu promenjenu Laburističku partiju – hvala vam“, napisao je Starmer na Iksu.

Predviđa se da će do sada vladajući Konzervativci Rišija Sunaka pasti na 131 poslanika, što je njihov najmanji broj od Drugog svetskog rata, a da će Liberalne demokrate biti treće sa 61 poslanikom.

Prema izlaznoj anketi, broj poslanika Škotske nacionalne partije će pasti na 10, a predviđa se da će stranka Reform UK dobiti 13 poslanika.

Zelena stranka Engleske i Velsa će prema procenama udvostručiti svoj broj poslanika na dva, a umereno levičarska velška stranka „Plaid Cymru“ dobiti četiri poslanika. Za sve ostale se predviđa da će dobiti 19 mesta.

Izlazna anketa je zasnovana na izjavama birača na oko 130 biračkih mesta u Engleskoj, Škotskoj i Velsu. Anketa ne pokriva Severnu Irsku. Na prethodnih pet opštih izbora, izlazna anketa je bila tačna s odstupanjem od 1,5 do 7,5 poslaničkih mesta. Na poslednjih šest nacionalnih izbora, izlazna anketa pogrešila je samo 2015. godine kada su, suprotno procenama, konzervativci osvojili većinu.

Post Views: 59

Originalni tekst