Izglasavanjem zaključka o Izveštaju Evropske komisije završeno jesenje zasedanje Skupštine

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas zaključke o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu i time završili redovno jesenje zasedanje.

Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić

U predlogu zaključka koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, Skupština Srbije konstatovala je preporuke Evropske komisije i "pozdravila napore Vlade Srbije preduzete u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU".

Navedeno je i da će parlament "ostati aktivno uključen u drugu fazu međustranačkog dijaloga", uz posredovanje Evropske unije, radi postizanje međupartijskog i društvenog konsenzusa o pristupanju EU.

Predsednica Vlade Ana Brnabić juče je, govoreći pred poslanicima o Izveštaju o napretku koji je EK dala za Srbiju, rekla da se Vlada trudi da radi najbrže što može, ali uporedo i najkvalitetnije u procesu pridruživanja.

Brnabić je rekla da Vlada svaki izveštaj detaljno analizira i da su od ocena iznetih u Izveštaju Vladi važnije preporuke jer daju smernice u radu.

Skupština Srbije usvojila je i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, potvrdila Sporazum o kinematografskoj koprodukciji sa Francuskom i Ugovor o otklanjanju dvostrukog oporezivanja sa Japanom.

Novim propisom se predviđa da se javni medijski servisi do 31. decembra 2021. godine, pored postojeće takse, potencijalno finansiraju i iz državnog budžeta.

"Imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Srbije, utvrdili smo da će dodatni prihod, uvećanje takse za RTS, biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti", rekla je tokom rasprave ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je dodala da se u budžetu planirana dodatna sredstva od 900 miliona dinara za RTV.

Finansiranje javnih servisa Vlada Srbije urediće naknadno posebnim aktom.

Usvojen je Predlog zakona o potvrdivanju Ugovora o zajmu za izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, za deonicu Niš-Pločnik, prvu fazu takozvanog "Autoputa mira".

Predloženo je da se zajam od 85 miliona evra uzme Evropske banke za obnovu i razvoj, a za projekat je Srbija ranije ugovorila zajam od Evropske investicione banke u iznosu od 100 miliona evra i donaciju Evropske unije od 40,60 miliona evra.

Rok za završetak radova na izgradnji saobraćajnice je kraj 2026. godine.

Na kraju sednice predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je u jesenjem zasedanju održano 11 sednica, bilo je 26 radnih dana od kako je konstituisan parlament, razmatrano je 98 tačaka dnevnog reda, usvojeno je 105 akata, a od 50 usvojenih zakona samo tri su usvojena po hitnom postupku dakle oko šest odsto.

"Ispunili smo sve što nam je bio cilj, doneli smo Kodeks ponašanja, razmatrali zveštaje nezavisnih tela, a prvi put i izveštaj EK" rekao je Dačić i najavio da će Skupština nastaviti rad odmah posle praznika, na vanrednim sednicama.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article