DOM naroda Parlamenta BiH većinom glasova odbio je da razmatra po hitnoj proceduri izmene i dopune Izbornog zakona BiH koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu. Zakon koji je predložila SDA tako je vraćen da bude razmatran u redovnoj proceduri.

ИЗБОРНИ ЗАКОН ПАО У ДОМУ НАРОДА: План Шмита и СДА није прошао у Парламенту БиХ

Dom naroda PBiH, Foto Parlament BiH

Inače, Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg RS ne priznaje, pre dva meseca poručio je da se Izborni zakon BiH mora usvojiti u Parlamentu BiH ili će ga on nametnuti. Odmah nakon Šmitove pretnje SDA je u parlamentarnu proceduru uputila nacrt Izvbornog zakona BiH, a koji nije prihvatljiv Srbima i Hrvatima.

Šef Kluba delegata srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da je protiv hitne procedure zbog toga što nisu ispunjeni osnovni uslovi da bi jedan zakonski predlog bio razmatran po hitnoj proceduri.

– Ne znam šta je ispunjeno u članu 124 u kojem se kaže „visoki stepen hitnosti“, kada se kaže da će ovaj zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 2026. godine – naveo je Nović.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać iznela je niz primedbi na tekst izmena Izbornog zakona koje se, između ostalog, tiču integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Bošnjaci

ŠEF Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović je rekao da će ovaj klub uvek podržati novi Izborni zakon.

– Računamo da niko ne bi trebao da ima ništa protiv jačanja integriteta izbornog procesa – rekao je Džaferović.

Istakla je da nema potrebe za nametnutim rešenjima i „guranjima u procese“.

– Nema potrebe da nam neko tako nešto servira. Došao neko iz belog sveta i nešto nam implementira, da i u toj oblasti postanemo pokusni kunići – rekla je Bursaćeva i dodala da uvođenje tehnologije ne može vratiti poverenje u izborni proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst