Izbori za predsednika Rusije: Antiratni opozicionar mogao bi da završi trku i pre nego je počela 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Predsednička trka Borisa Nadeždina će se verovatno završiti pre nego što zaista i počne, piše Politico.

Radna grupa ruske Centralne izborne komisije (CIK) dana je preporučila da se Nadeždin ne registruje kao kandidat.

Grupa je našla 15,4 odsto neispravnosti u Nadeždinovim potpisima koji podržavaju njegovu kandidaturu, saopštila je pres služba kandidata.

Dozvoljena stopa neprravilnosti je najviše pet procenata. CIK će svoju konačnu odluku objaviti u sredu.

Verovatna diskvalifikacija bi pratila obrazac u kome se opozicione ličnosti koje se bore protiv ruskog predsednika Vladimira Putina suočavaju sa izazovima zbog navodnih falsifikovanja potpisa ili neslaganja sa često zastarelim vladinim podacima.

Nadeždin je obećao da će osporiti odluku radne grupe CIK-a.

„Moramo da osporimo oko 4.500 potpisa od 9.209 proglašenih nevažećih“, napisao je on na svom Telegram kanalu. „Ako mi Centralna izborna komisija odbije registraciju, uložiću žalbu na odluku Vrhovnom sudu“, dodao je on.

Zamenik šefa CIK-a Nikolaj Bulajev saopštio je u petak da su potpisi podrške za jednog od izbornih kandidata uključivali i „mrtve duše“.

„Kada vidimo desetine i desetine ljudi koji više nisu živi kako ostavljaju potpise, postavlja se pitanje čistoće etičkih normi“, rekao je Bulajev za državnu novinsku agenciju TASS u petak.

„Ako neko u mojim potpisima vidi mrtve duše — pa, prijatelji moji, ovo nisu baš pitanja za mene. Ovo je više pitanje za crkvu, za egzorcistu“, napisao je Nadeždin u odgovoru na Telegramu.

Hiljade Rusa stajalo je u redu ispred predizbornih štabova Nadeždina u gradovima širom zemlje i šire da bi potpisali njegovu podršku.

Potpisi koji podržavaju antiratnog kandidata bili su najvidljivija manifestacija javnog nezadovoljstva u Rusiji otkako je Putin započeo svoju punu invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Ruski izborni zakon zahteva od potencijalnih kandidata koji se kandiduju iz stranke bez predstavnika u parlamentu da prikupe 100.000 potpisa podrške. Nadeždin je prikupio oko 200.000 potpisa i predao 105.000 CIK-u — maksimalno dozvoljeno zakonom.

Nadeždin se suočio sa odgovorom državnih medija i provladinih Telegram kanala. TV izvještaji pominju „nedostatke“ u potpisima na dan kada je predao svoje papire CIK-u.

Propagandista Kremlja Vladimir Solovjov izjavio je da su politički izgnanici poput Maksima Kaca i Mihaila Hodorkovskog podržavali Nadeždina i čak zahtevali da se kandidat Nadeždin podvrgne istrazi zbog „izdaje otadžbine“.

U svojoj predizbornoj platformi Nadeždin je obećao da će prvog dana svog predsednika organizovati pregovore sa Ukrajinom i istovremeno osloboditi sve političke zatvorenike — poput Alekseja Navaljnog i Ilje Jašina.

Izbori u Rusiji zakazani su za 15-17. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst