Prve izlazne ankete pokazuju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja šest od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu, a najveća opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) četiri, objavile su hrvatske nacionalne televizije po zatvaranju birališta u 19 časova, prenosi N1.

Prema tim anketama, HDZ, koji vodi aktuelni premijer Andrej Plenković, je na danas održanim izborima za Evropski parlament osvojio 33,74 odsto, a SDP 27,81 odsto.

Ankete pokazuju da po jedan mandat osvajaju desničarski Domovinski pokret (8,67 odsto), koji je deo vlade Andreja Plenkovića i zeleno-leva stranka Možemo (5,84 odsto).

U Hrvatskoj su danas održani izbori za Evropski parlament koje je pratila izrazito niska izlaznost.

Do 17.30 na birališta je izašlo svega 15,5 odsto birača, a pre pet godina u isto vreme bila je oko 21 odsto. Pravo glasa imalo je oko 3,7 miliona birača.

Ovo su četvrti izbori u Hrvatskoj za Evropski parlement s tim da su prvi održani u aprilu 2013, pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013.

Ovi izbori ostali su u senci nedavnih parlamentranih izbora na kojima je realtivnu pobedu ostvario HDZ i formirao vladu s desničarskim Domovinskim pokretom.

Prve privremene rezultate Državna izborna komisija će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji čiji glasači u EU poslednji glasaju.

Originalni tekst