protest studenti

Nedelju dana posle izbora, stotinak studenata okupilo se ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u centru Beograda tražeći da se ispitaju neregularnosti u biračkom spisku i sumnje u krađu glasova.

Pošto Ministarstvo nije odgovorilo na njihov zahtev, oni su blokirali raskrsnicu Nemanjine i ulice Kneza Miloša, jednu od važnih saobraćajnica u glavnom gradu, gde se nalazi Vlada Srbije.

Iz Ministarstva su poručili da je Jedinstveni birački spisak „jedna od najažurnijih evidencija“ u Srbiji.

„Birački spisak nikad nije bio uređeniji, a tvrdnje o postojanju tzv. „fantomskih birača“ su apsolutno neistinite i paušalne“, saopšteno je iz Ministarstva nekoliko sati pošto je počela blokada.

Blokada će trajati do 18 časova, za kada je zakazan novi protest opozicije ispred Republičke izborne komisije (RIK).

Svi koji izazivaju nemire biće procesuirani, saopštili su iz policije.

„Bilo kakvo nasilje, blokada saobraćaja, mostova koji unose nemir i remete normalan život građana neće biti tolerisana“, rekao je načelnik Uprave policije Ivica Ivković.

Deo demonstranata igra fudbal i odbojku u blokiranoj Ulici Kneza Miloša, u kojoj nema saobraćaja, a deo igra karte i rešava ukrštene reči.

Ima i onih koji su posedali na ulicu da uče, javlja reporter BBC na srpskom.

„Imamo dve opcije: da sedimo kod kuće i da čekamo da nam neko reši problem koji imamo, a to je da živimo u državi koja nema prava i pravde, ili možemo da pokušamo nešto da uradimo“, kaže dvadesetogodišnja učesnica protesta Mila Pajić za BBC na srpskom.


Pogledajte video: Izbori u Srbiji: „Otvarajte spiskove!“ poručili studenti tokom blokade

Izbori u Srbiji: „Otvorajte spiskove!“

Demonstrantima u Beogradu priključilo se nekoliko desetina studenata iz Novog Sada.

„Idemo da pružimo podršku našim kolegama studentima u Beogradu zato što smo pokradeni, kao nacija, to je velika nepravda na koju već jako dugo narod ćuti“, rekla je 21-godišnja Ekatarina Kovačev, studentkinja Filozofskog fakulteta, za BBC na srpskom.

Među okupljenima se nalaze i lideri opozicionih stranaka Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović.

Najveća opoziciona lista Srbija protiv nasilja je posle izbora 17. decembra optužila vlast za krađu i pozvala pristalice na proteste.

Protesti su bili mirni do nedelje 24. decembra, kada su opozicioni lideri pokušali da uđu u Skupštinu Grada Beograda, što je izazvalo sukobe demonstranata i policije.

Tada je uhapšeno 38 ljudi, a povređeni su i demonstranti i policajci.

Domaći i međunarodni posmatrači izvestili su o „neregularnostima“ tokom izbornog procesa, poput kupovine glasova i dovođenja glasača sa strane da glasaju na lokalnim izborima.

Vlast sve optužbe odbacuje kao „laži“ i izbore naziva „najčistijim do sada“.

poruke studenata
studenti drže odštampanu imitaciju lične karte Aleksandra Vučića
Ivan Bjelić čita zahteve ispred Ministarstva lokalne samouprave
Ivan Bjelić čita zahteve ispred Ministarstva lokalne samouprave
okupljeni udaraju u šerpice
Okupljeni udaraju u šerpice
okupljeni studenti ispred ministarstva

Šta traže studenti?

Student Ivan Bjelić kazao je da postoje neregularnosti u biračkom spisku i sumnje u krađu glasova.

On je u ime okupljenih od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražio ispitivanje i ažuriranje biračkih spiskova, sprovođenje istrage o sumnjama o krađi glasova, i upoređivanje trenutnog biračkog spiska sa spiskovima koji su važili na dan izbora.

Iz Ministarstva ističu da su tokom prethodnih jedanaest godina kontinuirano radili na unapređenju ažurnosti biračkog spiska tako što su sa evidencijom birača povezali podatke o prebivalištu, matičnu knjigu umrlih, i omogućili građanima da preko veb stranice provere da li se nalaze u biračkom spisku.

Reagujući na saopštenje Ministarstva studenti su kazali da će od lokalnih samouprava zatražiti uvid u biračke spiskove.

studenti u Ulici Kneza Miloša igraju karte

Kakvi su preliminarni rezultati izbora?

Prema zvaničnim podacima izbornih organa, vladajuća SNS je na izborima za Skupštinu Srbije osvojila blizu 47 odsto glasova ili 1.779.218, a opoziciona lista Srbija protiv nasilja 23,7 odsto ili 902.664.

SNS ima prednost i na izborima za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodina, kao i u većini gradova i opština, pa i u Beogradu.

Očekivano, više neizvesnosti je bilo oko izbora za Skupštinu grada Beograda – ukupno 110 odborničkih mesta – i nijedna lista nema većinu niti može sama da napravi vlast.

Prema preliminarnim rezultatima, SNS je osvojila 341.992 glasa, odnosno 39,35 odsto glasova (49 mandata), a opoziciona lista Srbija protiv nasilja 297.751 glas ili 34,26 odsto (42 mandata).

Zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, dosadašnjim koalicionim partnerom, koja ima šest mandata, SNS bi imala 55 mandata i nedostajao bi im jedan odbornik za tesnu većinu.

Srbija protiv nasilja bi, ako bi napravila postizborni dogovor, zajedno sa još jednom opozicionom listom, koalicija Nada, koja je dobila sedam mandata, imala ukupno 49 odbornika.

Jezičak na vagi mogla bi da bude koalicija „Mi – Glas iz naroda“ koju predvodi doktor Branimir Nestorović, neočekivani dobitnik beogradskih izbora, jer je osvojila šest mandata.

Ipak, iz tog pokreta su još jednom ponovili da neće ulaziti ni u kakve koalicije – više o njihovom stavu pročitajte u posebnom tekstu.

glasanje Srbija

Više o tome ko je Nestorović i njegova koalicija pročitajte u posebnom tekstu.

Predstavnici SNS nisu isključili mogućnost novih beogradskih izbora, ako Nestorovićeva lista ostane pri stavu da ne podrži ni jednu ni drugu stranu.

Zbog debakla na izborima, kako republičkim tako i beogradskim, ostavke na mesta predsednika stranaka podneli su Boško Obradović iz Dveri i nekadašnji ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić iz Narodne stranke.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]


Originalni tekst