Izbori u SAD: Rezultati i dalje neizvesni, Tramp sumnja na izborne prevare, Bajden poziva na smirenost

Pre 7min

Glasovi Amerikanaca za novog predsednika države broje se i treći dan od zatvaranja birališta. U šest država i dalje nema projekcije rezultata glasanja: Aljaska, Arizona, Džordžija, Nevada, Severna Karolina i Pensilvanija. Prema preliminarnim rezultatima, Džozef Bajden ima 253 elektorska glasa, a Donald Tramp 213. Pobedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova.

Izbori u SAD 2020. - Donald Tramp ili Džo Bajden
Izbori u SAD 2020. – Donald Tramp ili Džo Bajden

9.41

Tramp vodi u tri, Bajden u dve od pet ključnih država

Prema podacima Si-En-En u pet ključnih država, Bajden ima prednost u dve, dok Trampa vodi u tri države. Aktuelni predsednik prednost ima u Pensilvaniji, Džordžiji i Severnoj Karolini koje donose ukupno 51 elektorski glas, dok Bajden vodi u Nevadi i Arizoni koje delegiraju 17 elektora.

Novi rezultati trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone.

Trumpova kampanja pokreće tužbu u Nevadi. Među žalbama su i neke koje su već iznesene pred sudovima i nisu uspele, izveštava američka televizija ABC Njuz – uključujući pokušaj zaustavljanja brojanja glasačkih listića, prenosi RSE. Prethodno je žalbe Tramp uložio sudovima u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.

Sudovi Mičigenu i Džodžiji odbacili su zahteve štaba predsednika SAD-a Donalda Trampa da se u tim saveznim državama zaustavi brojanje glasova.

Dvojica kandidata juče su se kratko obratili svojim biračima. Republikanski kandidat Džozef Bajden je pozvao na jedinstvo i poručio biračima da ostaju mirni, naglasivši da je važno da se svaki glas prebroji jer, kako je rekao, to je suština demokratije. Aktuelni predsednik i demokratski kandidat Donald Tramp je više puta u svojim obraćanjima govorio o izbornim prevarama, ne iznoseći dokaze.

„Ako brojite legalne glasove – ja opušteno pobeđujem. Ako brojite neregularne – gubim. Već sam ubedljivo pobedio", rekao je Tramp.

"Pokušavaju da nameste izbore, da ih ukradu. To ne smemo da dozvolimo ", ponovio je Tramp.

Bajden je rekao da se "oseća jako dobro" oko rezultata predsedničkih izbora i poručio svojim pristalicama da "ostanu mirni" dok se nastavlja prebrojavanje glasova.

"Volja glasača i nikog drugog bira predsednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Bajden.

Izvor: RSE, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article