Izbori u SAD: Bajden na korak od pobede, Tramp uložio žalbe u više država

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobednika predsedničkih izbora u SAD, trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone. Prema preliminarnim rezultatima, Bajden ima 253 elektorskih glasa, a Tramp 213. Pobedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova. Bajden pozvao na jedinstvo i rekao da njegova kampanja pobeđuje u dovoljnom broju saveznih država. Tramp je u svom obraćanju govorio o prevarama, pa uložio žalbe sudovima u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.

Donald Tramp i Džozef Bajden, prva debata kandidata za predsednika SAD, Foto: AP Photo/Patrick Semansky
Donald Tramp i Džozef Bajden, prva debata kandidata za predsednika SAD, Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Pobednik američkih izbora još uvek nije poznat, ali projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Džo Bajden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Belu kuću, moglo znatno da zakomplikuje donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

Trampa čeka znatno teži put prema pobedi. Kako bi nastavio trku Tramp mora da osvoji Džordžiju i Arizonu ili Džordžiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Bajden pobedio u Viskonsinu i Mičigenu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora mora potom da pobedi u Pensilvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bajdena, te u Severnoj Karolini.

Zvaničnici Pensilvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi da će Severna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novermbra.

Trampov štab je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Od zatvaranja biračkih mesta i početka brojanja glasova, bilo je jasno da će i ovog puta ključne biti "kolebljive države". U ovom izbornom procesu, zbog pandemije koronavirusa, 100 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article