U FRANCUSKOJ se danas održao drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora, a pravo glasa imalo je više od 49 miliona građana.

ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Изашле прве изборне анкете, полиција се спрема за немире

Foto: EPA

Desničarsko Nacionalno okupljanje koje predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojilo je 33,4 odsto glasova u prvom krugu prošle nedelje. Na drugom mestu je bila levičarska koalicija Novi narodni front sa 27,9 odsto dok je centristički savez „Zajedno“ kome pripada i stranka Renesansa predsednika Emanuela Makrona zaostao na trećem mestu sa 20,7 odsto glasova.

Međutim, kandidati Novog narodnog fronta i centrističkog saveza povukli su se na mnogim mestima, kako bi omogućili da se glas protiv Nacionalnog okupljanja koncentriše na jednog kandidata.

Policija zauzima pozicije širom Francuske

Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Parizu da spreči eventualne nemire posle objavljivanja rezultata. Jake snage teško naoružanih policajaca čuvaju i zgradu francuske Narodne skupštine.

Nepuna dva sata pre objavljivanja prvih rezultata, žandarmerija je već stacionirana u Bordou. Desetak kamiona okružuje trg.

Prve izlazne ankete

Partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobiće između 210 i 228 mesta od 577 u francuskom parlamentu, izvestio je belgijski televizijski kanal RTBF, pozivajući se na izlazne ankete.

– Prema prvim izlaznim anketama, stranka Nacionalno okupljanje pobeđuje, ali nije dobila apsolutnu većinu. Dobiće između 210 i 228 mesta – navodi se.

Za većinu u parlamentu potrebno je 289 mesta.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst