Izbačeni članovi Demoratske stranke najavili tužbu pred Upravnim sudom

Izbačeni članovi Demokratske stranke (DS) najavili su danas da će pred Upravnim sudom tužbom pokretnuti spor protiv rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da odbaci prijavu za upis Branislava Lečića kao zastupnika te stranke u Registru političkih stranaka.

Demokratska stranka, logo / Foto: ds.org.rs
Demokratska stranka, logo / Foto: ds.org.rs

„Nakon pet meseci protivpravnog odugovlačenja postupka, odbacivanje upisa novog predsednika je očigledno politički motivisana odluka ministarstva i pokazuje da režimu Aleksandra Vučića odgovara postojeće stanje u opoziciji“, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, oni „ne odustaju od borbe za izvornu politiku DS i politički legat dr Zorana Đinđića“.

„Nastavljamo delovanje u cilju promena nakaradnog sistema, koji ne poštuje ni osnovna ljudska prava, kao što su sloboda udruživanja i političkog delovanja i sloboda medija. Ne prihvatamo samovlašće ni potčinjavanje institucija države partijskim interesima“, poručili su u saopšenju.

Lečić, koji je isključen iz DS, je 5. oktobra poslao prijavu za upis promene podataka u registar političkih stranaka kojom je traženo da se izvrši upis podataka za novog zastupnika DS-a. Taj zahtev je Ministarstvo odbilo.

Komentarišući rešenje Ministarstva, Lečić je agenciji Beta rekao da je u pitanju „politička odluka“, jer predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „odgovara trenutna situacija u opoziciji“.

On je dodao i da odluka Ministarstva pokazuje da „deo DS“ koji on predvodi, „nisu Vučićevi ljudi“.

S druge strane, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da je jedina moguća odluka koju je moglo da donese Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odbacivanje zahteva Branislava Lečića zasnovanog na „očiglednim falsifikatima“.

Lutovac je agenciji Beta rekao da je članstvo u „mučnoj borbi“ uspelo da sačuva DS i da će sada moći „odlučnije i posvećenije“ da se posveti borbi za „smenu režima i normalan život u Srbiji“.

Na izborima u Demokratskoj stranci, koje je organizovao deo DS-a, za predsednika partije je izabran jedini kandidat za tu funkciju – Branislav Lečić. Ove izbore nije priznao drugi deo stranke na čelu sa Zoranom Lutovcem, koje je „odmetnute“ članove isključilo iz partije. Zbog toga je odluka o legitimnom rukovodstvu bila prepuštena Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article