ИЗАБРАН 46-ТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ПОРФИРИЈЕ, БОГУ ХВАЛА, ДОСТОЈАН ТРОНА
По први пут Свети архијерејски сабор Српске православне цркве у крити Храма Светог Саве у Београду изабрао је 18. фебруара . 46-тог патријарха СПЦ. То је досадашњи митрополит Загребачко-љубљански г. Порфирије. Нови патријарх се бирао између три имена, митрополита.

Његова светост патријарх српски г. Порфирије је рођен 22. јула 1961. године у Бечеју, као прво од троје деце родитеља Радивоја и Радојке Перић, који су после Другог рата у познатој „Осмој офанзиви“ доселили из Босне и Херцеговине у Војводину, тачније из села Осиње, крај Дервенте.

По рођењу, на крштењу добио је име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а гимназију „Јован Јованаовић Змај“ у Новом Саду 1980. године. Нови патријарх је најпре студио археологију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а касније је прешао на Боогослвски факултет Српске православне цркве. Дипломирао је богословију 1987. г. када је имао двадесет..

The post ИЗАБРАН 46-ТИ ПАТРИЈАРХ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article