Из овог аветињског руског села на Чукотки поглед сеже до Аљаске (ФОТО)
Путовања

16 фебруар 2022


Николај Шевченко

Јуриј Смитјук/ТАСС

Према локалној легенди китови су однели најлепше жене из села, дајући становницима заузврат заштиту, срећу и напредак.

Наукан је некад било најисточније насеље у Евроазији, све док није напуштено 1958. Данас некадашње ескимско насеље лежи на руској обали Беринговог мореуза који руски Далеки исток одваја од Аљаске.


Јуриј Смитјук/ТАСС

Сматра се да су Ескими основали насеље Наукан у 14. веку. 1648. руски поморац и истраживач Семјон Дежњев изгубио је један од својих бродова у близини овог села, када је пролазио кроз Берингов мореуз 80 година пре Витуса Беринга. Овај историјски инцидент касније је обележен бистом постављеном на брду Ингегрук у Наукану.


Јуриј Смитјук/ТАСС

Мештанима је 1958. наређено да напусте насеље у оквиру совјетске политике гашења такозваних „неперспективних насељаˮ, малих села која су сматрана небитним за развој совјетске планске економије. У складу са том политиком људи из малих села су расељавани у већа рурална насеља у којима је постојала већа концентрација производње и социјалних услуга. Совјетска власт је Наукан, тада село од неких 400 становника, оценила као једно од таквих насеља.


Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Упркос правном статусу у то време, Наукан је заправо био прилично насељен по стандардима ове удаљене и ненасељене области. 13 ексимских кланова живело је у селу. Повезивао их је њихов специфичан дијалекат и посебни обичаји, легенде и приче.


Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Према једној таквој причи, људи из села су склопили договор са китовима: мудра божанства у облику ових животиња која су живела поред обале могла су да узму најлепше жене из села за своје супруге, а заузврат китови су благословили становнике села и обезбеђивали им срећу и напредак.


Ansgar Walk (CC BY-SA 3.0)

Данас је то аветињско село у којем напуштене грађевине чине једино подсећање на његове лепше дане: колибе, споменик у облику светионика, објекти метеоролошке станице, остаци помоћних објеката.

То је напуштено место на крају света до којег се прилично тешко стиже. Наукан углавном посећују туристи и авантуристи у оквиру крстарења или експедиција.


Јуриј Смитјук/ТАСС

Ретки посетиоци напуштеног насеља награђени су невероватним погледом на море и обалу Аљаске која се види по ведром дану, с обзиром да је америчка територија удаљена само неких 80 километара.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 6 times, 1 visits today)