Ivanuša: Srbija u Evropi peta po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je Srbija peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana, i da je epidemijska situacija ozbiljna.

Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić
Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić

Ivanuša je za Radio televiziju Srbije rekao da se intenzivno širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti, i ocenio da je potrebno da se promeni ponašanje i da se ljudi što pre vakcinišu.

„Znamo kako se prenosi virus, to su bliski kontakti među ljudima“, naveo je Ivanuša i rekao da bi to trebalo sprečiti, da je potrebna distanca, korišćenje maski, higijena ruku, respiratorna higijena i izolacija obolelih.

Prema njegovim rečima korisne su sve mere koje sprečavaju kontakte i imaju efekat ako se poštuju, kako je ocenio, u čitavoj Evropi pogoršava se situacija i mere bi trebalo da budu na snazi „dok ne daju rezultate“.

„Što se više pridržavamo mera, ranije će biti vidljiv rezultat. Ako nećemo da poštujemo mere, onda ovakva situacija ne da će da traje, nego će se pogoršati“, upozorio je on.

Ivanuša je podsetio da su mnoge države uvele ponovno potpuno zatvaranje i policijske časove.

„Zato pozivam ljude da poštuju osnovne mere, jer je to osnov snega. Ako ne, doći će još oštrije mere jer će situacija da se pogorša“, rekao je on.

Naveo je da se nadao da će prve vakcine u Sribju iz „Кovaksa“ stići krajem marta, a da sada veruje da će to biti početkom aprila.

U Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koji su objavljeni na sajtu covid19.rs, koronavirus juče potvrđen kod 4.769 građana Srbije među 14.474 testirana.

Uprkos rastu broja zaraženih, od juče su na snazi ublažene mere protiv koronavirusa, prema kojima zatvoreni ostaju ugostiteljski objekti i tržni centri, dok uslužne delatnosti, prehrambene prodavnice, bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade uz poštovanje strogih epidemioloških mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je juče da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana da bi se zaista spustio nivo aktivnosti virusa, ali je dodao da postoji ekonomski dikatat.

Upozorio je da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da ga jedino poštovanje mera može sačuvati.

Poslednjih dana u zemlji se beleži i povećan broj preminulih, a samo u toku jučerašnjeg dana bitku sa virusom izgubile su 32 osobe.

Predstavnica SZO Marija Van Kerhove juče je upozorila da se smrtnost od koronavirusa na globalnom planu ponovo povećava, ocenivši da je to zabrinjavajuć znak.

Istakla je da i da je porast usledio zbog povećanog broja zaraženih širom sveta. Povećanje rasta obolelih je delimično posledica širenja varijante koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, a sada cirkuliše na mnogim drugim mestima, uključujući istočnu Evropu.

Drugi stručnjak SZO Majkl Rajan izjavio je da bi svako ublažavanje epidemioloških mera trebalo da podrazumeva strogi nadzor zaraze i visok nivo vakcinacije. Dodao je da samo vakcinisanje nije dovoljno.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article