Ivanuša: Epidemiološka situacija pogoršana zbog nesprovođenja mera i novih sojeva virusa

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji.

Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić
Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić

"To zavisi od ponašanja ljudi. Znamo koje su to mere: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja. Ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti u karantinu", rekao je Ivanuša tokom gostovanja Radio-televizije Srbije (RTS).

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registrovan je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

Naveo je da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

"Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta)", ukazao je on.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Do problema u tom programu je, prema njegovim rečima, došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

"Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima", dodao je on.

Na pitanje o "kovid pasošima", čije se uvođenje pominje u Evropskoj uniji, Ivanuša je rekao da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, pre svega zbog nedostatka vakcina.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article