Ivanuša: Epidemijska situacija u Srbiji poboljšana, ali je još uvek ozbiljna

Direktor kancelarije Svetske zdrastvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša jutros je rekao da je epidemijsko stanje u zemlji bolje, ali da su brojke o broju obolelih od koronavirusa još uvek velike.

Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić
Marijan Ivanuša Foto: Aleksandar Krstić

Ivanuša je za RTS rekao da se nada da su, kada je reč o epidemiji kovida19, najteži dani iza nas.

"Videli smo da je bilo oko 8.000 obolelih dnevno, sada je 1.500 – 2.000. Situacija je puno bolja nego što je bila, ali te brojke su još uvek velike, vidimo koliko je ljudi u bolnicama i u prošlom mesecu je umrlo oko hiljadu ljudi. Situacija je još uvek ozbiljna, ali je bolja nego što je bila", poručio je Ivanuša.

Dodao je da se plaši da je kraj epidemije vrlo daleko. Svet je, kako je rekao, još uvek na početku vakcinacije, ali postojanje vakcine budi nadu.

Kada je u pitanju dinamika vakcinacinacije, on je ocenio da ide sporo jer je ograničena količina vakcine koja je na raspolaganju, ne samo, kako je rekao, u Srbiji, već i u drugim državama.

"Sve države se bore kako bi dobile što veći broj vakcina. Oko 50 država je do sada započelo s vakcinacijom. Najveći broj vakcina na 100 osoba je potrošen u Izraelu, a u Španiji tek jedna vakcina na 100 ljudi", rekao je Ivanuša.

Dobar kolektivni imunitet, po njemu, izazvala bi vakcinacija oko 60 -70 procenata populacije.

"Da li će to ostati tako ili ne – ne znam, jer pojavio se novi tip tip virusa u Ujedinjenom kraljevstvu koji se lako prenosi. Ako se lako prenosi trebaće više vakcinacije", rekao je Ivanuša.

Govoreći o tome koliko smo blizu odjavljivanju pandemije, Ivanuša kaže da se plaši da smo još uvek jako daleko od toga.

"Verujem da će neke države uspeti u relativno kratko vreme da vakcinišu one najosetljivije grupe ljudi, to su naročito stari iznad 80, 70, 60 godina, pa onda zdravstvene radnike ili zaposlene u domovima za stare, ali ako pogledamo na globalnom novou neće tako brzo biti dovoljno vakcina na raspolaganju da bi se masovno mogla čitava polpulacija sveta vakcinisati u tako velikom procentu", rekao je Ivanuša.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article