EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL

(Beta-AP) – Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čiji je moto u kampanji kojom je došla na vlast glasio “Bog, Porodica, Otadžbina” prvi put je danas zvanično posetila poglavara Rimokatoličke crke papu Franju.

Meloni je time ispunila obećanje da će bolje upoznati papu, koji je rodom iz Argentine.

Ona je sa papom Franjom razgovarala nasamo oko pola sata nakon čega se sastala sa sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom i ministrom spoljnih poslova.

Sveta stolica je saopštila da je premijerka sa Parolinom razgovarala o borbi protiv siromaštva, porodičnim pitanima i niskoj stopi nataliteta u Italiji, o čemu su Meloni i Papa Franja već izrazili strahovanja.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razgovarali i o ratu u Ukrajini i o migracijama.

Meloni, čija je koalicija krajnje desnice pobedila na septembarskim izborima, često govori o svojoj katoličkoj veri i učestvovala je na konzervativnim skupovima obeležavanja dana porodice u Italiji čiji je cilj promovisanje “tradicionalnih” porodičnih vrednosti.

Premijerka je dala obećanje da neće ukinuti pravo na abortus, ali je rekla da će usvojiti inicijative za bolju podršku porodicama kako bi pomogla da se preokrene “demografska zima”.

“Nikada nisam sebi dozvolila da kritikujem papu, ali priznajem da ga nisam uvek razumela. Nadam se da ću jednog dana imati privilegiju da razgovaram s njim, jer sam sigurna da će njegove direktne reči dati smisao onome što ne razumem”, napisala je ona.

Papa je poželeo Meloni uspeh i pozvao opoziciju levog centra da konstruktivno i odgovorno radi sa novom vladom, prvom koalicijom predvođenom krajnjom desnicom u Italiji od kraja Drugog svetskog rata i prvom na čijem je čelu žena.

Originalni tekst