Italijani su danas posle podne počeli da glasaju na izborima za Evropski parlament, a to glasanje za premijerku Đorđu Meloni (Giorgia) predstavlja test njene popularnosti u zemlji, ali i njenog uticaja u Evropi.

Više od 47 miliona građana pozvano je na birališta u Italiji, gde biraju 76 poslanika za EP.

Glasanje će biti održano sutra u većini država članica Evropske unije.

Jedan od prvih zadataka novog parlamenta, koji će imati 720 poslanika, biće da potvrdi ili poništi izbor predsednika Evropske komisije (EK). Moguće je da će Nemica Ursula fon der Lajen (von der Leyen) ponovo biti predsednica EK pošto je kandidat i za drugi mandat.

Dolaskom na vlast krajem 2022. godine, Đorđa Meloni je za ove evropske izbore obezbedila čelno mesto na listi svoje krajnje desničarske stranke „Braća Italije (Fratelli d’Italia – FDI), koja bi mogla da osvoji oko 27 odsto glasova prema anketama javnog mnjenja.

Ta stranka bi mogla da ima 22 poslanika u EP, u poređenju sa trenutno šest, a to bi u velikoj meri doprinelo očekivanom naletu ekstremne desnice u parlamentu.

Italijanska premijerka ima podršku i liderke ekstremne desnice u Francuskoj, Marin Le Pen (Marine), koja sanja da formira veliku nacionalističku grupu u EP.

Nekoliko sati pre Italije, Slovačka je počela da glasa, nedugo nakon neuspelog atentata na premijera Roberta Fica koji je povećao podršku svom političkom taboru, naklonjenom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U Slovačkoj, zemlji od 5,4 miliona stanovnika, članici NATO i EU od 2004. godine, napad na Fica je podstakao kampanju njegove stranke Smer-SD, koja sebe opisuje kao „stranku mira“, protivi se isporukama oružja Ukrajini i kritikuje „sve veće napade ratnih huškača iz Brisela“.

Posle Holanđana u četvrtak, u petak su glasali Irci i Česi, a danas pored Italije i Slovačke, glasaju Letonci i Maltežani.

Post Views: 30

Originalni tekst