Istraživanje Insajdera: Kako su nastali dugovi Galenike (Emisija)

Nekada najveća i poslednja državna fabrika lekova Galenika prodata je 2017. godine kao prezaduženo preduzeće. Prema istraživanju Insajdera, Galenika pravi velike dugove od 2010. godine ali između ostalog i zato što proizvodi, prodaje ali ne uspeva da naplati svoje proizvode. Istovremeno zbog očuvanja socijalnog mira, odlukom države, Galenika je lekove prodavala ispod tržišnih cena.

Galenika
Galenika

Komplikovana mreža višedecenijskih finansijskih transakcije između Galenike i veledrogerija, odnosno najvećih distribtera dovela je do toga da danas niko ne zna ko tu kome i koliko na kraju duguje i ko je šta uspeo da naplati.

Ukoliko se dogodi da Galenika uspe da naplati bar deo duga taj iznos koliki god da bude više ništa neće značiti fabrici koja je bila u dugovima jer je u međuvremenu prodata. Naplata starog duga ući će u bilans poslovanja fabrike koja sada ima nove vlasnike.

Istraživanje novinara Insajdera o tome kako su nastali dugovi Galenike pogledajte u trećoj epizodi serijala „Rasprodaja pod zavetom ćutanja“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article