SREMSKA KAMENICA, 23. januar 2021, (Njuz) – Bušilice sa udarnim čekićem koje služe za razbijanje betona, obijanje pločica i bušenje zidova, u narodu poznatije kao “Hilti“, daleko su efikasnije vikendom ujutru, nego u ostalim terminima, rezultat je istraživanja Instituta za renoviranje i komšijske sukobe iz Sremske Kamenice.

– Konačno smo dobili egzaktne podatke, Hilti je mnogo efikasniji u ranim jutarnjim satima vikendima, pogotovu u vremenskom periodu između 6 i 8 časova, a efikasnost je dodatno pojačana ukoliko se upotrebljava u stambenim zgradama – izjavila je Slavica Ranđelović, vođa ovog istraživanja.

– Tako karakterističan, rezak zvuk i vibracije prosto je nemoguće postići radnim danima, tokom normalnog vremena. U određenoj meri je moguće tokom kućnog reda napraviti zadovoljavajuće rezultate, ali svako ko želi brze i efikasne radove na adaptaciji stana, sada ima jasne smernice kada to treba da izvodi, subotom i nedeljom, ali što ranije. Uređaji koji ne izazivaju tu buku i vibracije nisu pokazali značajne promene u efikasnosti tokom različitih vremenskih perioda – objasnila je Ranđelović – Drugo najbolje vreme za korišćenje “Hiltija” je posle 23 časa bilo kog dana – dodala je ona.

Istraživanje koje je sprovedeno u svim većim gradovima Srbije, otkrilo je da je vikendom ujutru, kada većina građana spava, potrošnja struje najniža.

– Ranom zorom tarife su niže, a takođe i trafo stanice su rasterećenije i nema oscilacija u naponima na električnoj mreži. Statistika kaže da iskusni majstori znaju za ovaj podatak odavno, kao i da se takvi teško nalaze, jer su uglavnom zauzeti za celu sezonu unapred – zaključak je istraživanja.

Zahvaljujući ovom istraživanju, građani kojima smeta jutarnja buka konačno neće imati razloga da se bune, a komunalna milicija više neće primati prijave za remećenje javnog reda i mira.

– Mi ni ranije nismo previše intervenisali po ovim prijavama, jer je radno vreme našeg kontakt centra vikendom tek od 8 sati ujutru – rekli su nam iz komunalne milicije.

Uroš Bogdanović

The post ISTRAŽIVANJE: Hilti daleko efikasniji vikendom ujutru appeared first on Njuz.net.

Original Article