S. D. danas 23:19

Istraživanje: Dve trećine Britanaca bi se ponovo pridružilo EU 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Dve godine nakon što je Velika Britanija izašla iz Evropske unije, skoro dve trećine Britanaca sada podržava referendum o ponovnom pridruživanju Uniji, piše Independent.

Ujedinjeno Kraljevstvo je formalno napustilo EU 31. januara 2020, ali je „prelazni period“ značio da poštuje briselske zakone i ostaje na jedinstvenom tržištu do 31. decembra 2020.

Istraživanje okazuje da od tada Britanci veruju da su se ekonomija, globalni uticaj Velike Britanije i sposobnost kontrole sopstvenih granica pogoršali.

Čini se da je ovo doprinelo povećanju broja onih koji žele novi referendum o članstvu u EU.

Broj onih koji kažu da bi trebalo da bude još jedno glasanje sada je 65 odsto, u odnosu na 55 odsto u istom trenutku prošle godine.

Kris Hopkins, iz Savante, kaže da bi moglo biti da su mnogi precenili potencijalne koristi od Bregzita.

„Teško je zamisliti da bi članstvo u EU rešilo bilo koje od aktuelnih ekonomskih problema u zemlji“, rekao je, „ali percepcije su bitne“.

Istraživanje je takođe pokazalo da 54 odsto sada kaže da je Bregzit pogrešna odluka, u odnosu na 46 odsto prošle godine, na prvu godišnjicu izlaska Britanije.

Ukupno 56 odsto sada smatra da je napuštanje EU pogoršalo ekonomiju, u odnosu na 44 odsto.

Polovina Britanaca smatra da je to pogoršalo sposobnost Velike Britanije da kontroliše sopstvene granice – ključno obećanje Bregzitera – sa 43 na 50 odsto.

A procenat onih koji misle da je to pogoršalo globalni uticaj Britanije takođe je sada 50 odsto, u odnosu na 39 odsto.

Ranije ovog meseca istraživači sa Londonske škole ekonomije (LSE) takođe su otkrili da je Bregzit dodao 210 funti na prosečni račun za hranu domaćinstvima u dve godine do kraja 2021, zbog dodatne birokratije.

Postoje naznake da čak i neke pristaše Bregzita postaju frustrirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst