Četvorogodišnja istraga o navodnim ratnim zločinima australijskih vojnika u Afganistanu je završena, a izveštaj koji je u četvrtak predstavio načelnik odbrambenih snaga Angus Kembel ukazuje na postojanje dokaza o 39 počinjenih ubistava civila i zarobljenika.
Vojni inspektori došli su do „kredibilnih informacija“ o umešanosti 25 sadašnjih i bivših pripadnika specijalnih snaga u ozbiljne zločine.

Izveštaj je preporučio da se 36 odvojenih incidenata prijavi Australijskoj federalnoj policiji (AFP) radi pokretanja krivične istrage. Ukupno 19 od 25 umešanih pripadnika SAS Regimente (puka) naći će se pod istragom za nedela počinjena u periodu između 2005. i 2016. godine, a njihov skvadron biće rasformiran.

– Navodi se da su neke patrole uzimale zakon u svoje ruke, da su kršena pravila, izmišljane priče, izgovorene laži i ubijani zarobljenici – rekao je načelnik Vojske Australije Angus Kembel, koji se izvinio afganistanskom narodu za sva nedela koja su počinili Ozi specijalci.

U izveštaju i..

The post Istraga o ubistvu 39 civila i zarobljenika appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article