Fotografija: Wikimedia Commons

Zvuči malo grozno, ali je tako: kada mediji, čak i ovi potpuno pristojni mediji, saznaju da se nekome zdravlje baš mnogo pogoršalo, počnu da se spremaju tekstovi o toj osobi, kako bi redakcija spremno dočekala vest. U slučaju srpskog bombardera Siniše Mihajlovića, ipak, nije nam išlo: činilo se da će i ovaj put legendarni defanzivac prevariti prognoze i pocepati ih levicom.

Nadamo se da je Miha i od nas, iz pera Uroša Jovičića, dobio oproštaj kakav zaslužuje – kad već nije onu knjigu, o kojoj je pisao i glavni urednik Veljko Lalić. Mihajlović je bio slobodan čovek, baš kao što su to bili i neki mladi momci pre tričavih stotinu i kusur godina.

O tome govori i istorijska, ma svetska ekskluziva, koju je akademik Vasa Čubrilović otrgao od zaborava…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika, uz koji sleduje i primerak magazina “Istorija”

Digitalno izdanje na nstore.rs

SARAJEVO – “Kad je odlučio da napiše memoare, profesor Vasa Čubrilović je na nekoliko uvodnih stranica objasnio o čemu namerava da piše i šta će njegova Sećanja, kako je naslovio memoare, imati u svom sadržaju. Nije se pridržavao predviđenog plana, piše u predgovoru ove istorijski važne knjige, koja posle toliko godina izlazi u izdanju Vukotić medije, akademik Vasilije Krestić, koji je i priredio knjigu jednog od najpoznatijih sarajevskih atentatora. Materijal je Arhivu SANU zaveštao Čubrilović, i on donosi potpuno nov segment o Sarajevskom atentatu.”

SINIŠA… – “Svaki čovek može da živi život, ali malo ljudi može da živi svoj život”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku o Siniši Mihajloviću.

… PER SEMPRE – Svi su oduvek želeli da čuju njegovu priču. Da je prepričaju pod vedrim italijanskim nebom punim zvezda koje jednako sijaju i kada u njih čkiljiš iz sremskog čardaka. Da je odsanjaju i kao košmar i kao raj. Opravdanje i inspiraciju

LIČNOST GODINE – Ana Đurić Konstrakta, junakinja Evrovizije i jedne od zapaženijih naslovnih strana Nedeljnika u 2022, bila je naš prvi i jedini “pik”, u godini koju su obeležili sukobi, ratovi, nedaće, izbeglice i borba za čist vazduh.

PONOŠ – Predsednik nove političke organizacije govori za Nedeljnik o novoj etapi svoje političke karijere, o ciljevima svog pokreta, o tome kakvu će politiku voditi kao “pravi političar”, ali i kako iz nove perspektive vidi Srbiju.

SPS – Samopouzdanje socijalista ispoljeno na Jedanaestom kongresu nije istovremeno i samopouzdanje Srbije. Dobro, još je Koštunica učinio da socijalisti počnu da vraćaju samopouzdanje, dok je Vučić najviše samopouzdanja povratio radikalima i julovcima. Sa socijalistima se ipak mora opreznije. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Srpske vlasti proizvode mnogo više kriza nego što mogu da svare zapadni partneri a politika neutralnosti je postala neka vrsta “vica” jer u nju ne veruje niko, počev od njenih autora. Sreća srpskog režima se ogleda u prisustvu američkog ambasadora Kristofera Hila koji je u dobroj meri oblikovao pozicije Vašingtona i uticao na pozicije EU da ne budu mnogo oštrije prema Srbiji. Velika analiza Željka Pantelića u kojoj otkriva planove Zapada za (Zapadni) Balkan.

Originalni tekst