Informacije o GHB, supstanci poznatijoj kao droga za silovanje koja izaziva amneziju i potpunu fizičku nemoć, pojavile su se u medijima sredinom godine. Tada smo čitali kako se ova droga pojavila u Hrvatskoj, međutim sada je rasprostranjena i u Srbiji.

Devojke iz Beograda i Novog Sada pišu kako su im ovaj opijat ubacivali u piće tokom noćnih provoda po klubovima. One su opisale dejstvo opijata i razmenile užasna iskustva koja su imale.

Nije osećala noge, pala u nesvest

Prepiska Novosađanke, objavljena na Instagram profilu “Ovarijum”, opisala je iskustva svojih drugarica tokom “provoda”.

– Pričali su mi kako su drugaricama sipali drogu u piće, to jest ono da ih uspavaju. Njih dve popile po dva koktela, kažu taj drugi je imao malo slaniji ukus. Hvala Bogu, otišle su odmah posle toga, jednoj počelo da se muti u glavi kad je ulazila u kuću, druga se onesvestila u krevetu. Kažu da ciljaju tako kada dve devojke idu – piše u njenoj poruci.

olFk9kpTURBXy8wYTk4ZjMzNzg1
Foto: Printsvreen/Instagram/ovarijum

To je podstaklo i druge devojke da opišu iskustva i osećanja koja su imale.

Seksualni predatori su svuda oko nas, deluju čak i u paru – a prevencija je ključna je da bi se devojke zaštitile. Pre svega, ne prihvatati piće od svakoga, uzimati flaširana pića i biti okružen dobro poznatim društvom.

Ovi slučaji nisu izolovani, a devojke koje su su javile iz Novog Sada i Beograda navode da su proživele isto. Komentari su se ređali:

– Ovo se desilo i mojoj drugarici – napisala je devojka a druga dodala:

– Ja uvek izlazim u mešovitom društvu, a jednom sam bila sa drugaricama i sipali su mi drogu u kiselu vodu – napisala je ona.

Omtk9kpTURBXy9kYzM0ZWM2Yjdh
Foto: Printsvreen/Instagram/ovarijum

– Desilo se i meni, nisam osećala noge. Posle su mi drugari rekli da je bio neki talog u mom piću. Sreća, brzo sam se probudila iz nesvesti. Odmah sam se onesvestila, verovatno sam popila više toga, nisam shvatila na vreme. Srećom, bila sam okružena bliskim ljudima, nije se ništa desilo. Oporavljala sam se tri dana – napisala je jedna devojka želeći da ostane anonimna.

CYbk9kpTURBXy83ZWEzNTg2MTJl
Foto: Printsvreen/Instagram/ovarijum

GHB – droga koja briše pamćenje

Devojke uglavnom navode da su simptome osetile oko pola sata nakon popijenog pića. Neke su odmah pale u nesvest. Da se ovo dešava masovno, a da je stvar poprimila ozbiljnije dimenzije govori to što devojke pišu tačne lokacije i vreme kada im se dogodilo ovakvo iskustvo.

GHB nema boju i miris pa ga je lako ubaciti u piće potencijalne žrtve. Devojke ne znaju i ne mogu da primete ništa neobično da bi shvatile šta unose u svoj organizam.

– Dejstvo ove droge počinje posle pola sata. Osoba oseti mišićnu slabost, umor, nesanicu, ne znaju za sebe i to stanje može da traje 8 do 12 sati. Karakteristično je to što žrtve posle ne mogu da rekonstruišu događaje koji su prethodili, ne mogu da opišu počinioca, a potom izaziva i noćne more. Žrtva se budi bez posledica, ako popiju manju dozu. Ukoliko se popije veća doza, može doći do poremećaja disanja, kome, pa i smrti – rekla je ranije ove godine u izjavi za domaće medije, Svetlana Vučetić Arsić, rukovodilac dnevne detoksikacione bolnice Drajzerova.

Sama droga, koja se pravi na bazi leka za nesanicu je čak 8 puta jači od dejstva bensedina:

– Ovakve droge ostaju u organizmu između pet i osam dana, a nekada i duže, a detektuju se putem urina – dodala je Svetlana.

Razmenjivati iskustva i pričati o prevencije je ključno, a na ove teme uvek treba podsećati. Predatori koji vrebaju uglavnom će iskoristiti priliku da drogu sipaju u gužvi, pa je držati piće u vidokrugu jako bitno.

Vrlo često, upotrebom GHB zabeleženi su slučajevi seksualnog zlostavljanja, stoga, budite na oprezu – traume ostaju za čitav život a lice silovatelja se briše.

Ron Džeremi optužen za silovanje 21 osobe, čeka ga kazna od 330 godina zatvora

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)