Američki zvaničnici tvrde da je napad na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi u petak 22. marta izvršila najnemilosrdnija frakcija Islamske države iz Korasana (ISIS-K) i upozoravaju da ona ima mogućnost i volju da izvrši napad na interese SAD i Zapada u narednih šest meseci, piše Njujork tajms.

List navodi da je šef Centralne komande vojske SAD Majkl Kurila upozorio 21. marta upozorio komitet donjeg doma Kongresa da ISIS-K „poseduje mogućnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u narednih šest meseci bez skoro ikakvog upozorenja“.

Istraživač terorizma u Savetu za međunarodne odnose Brus Hofman odbacio je tvrdnje Rusije da Ukrajina stoji iza terorističkog napada u Moskvi i ukazao da je reč o „klasičnom modus operandi ISIS-a“.

Reč je o njihovom trećem napadu na neki koncert na severnoj hemisferi u protekloj deceniji, kaže Hofman i podseća na napad u Parizu 2015. na pozorište Bataklan i na bombaški napad 2017. godine u Mančesteru, na koncertu pevačice Arijane Grande.

„ISIS-K cilja Rusiju u prethodne dve godine i često kritikuje predsednika Vladimira Putina“, rekao je stručnjak za protivterorizam Kolin Klark i dodao da ta grupa „optužuje Kremlj da ima krv muslimana na svojim rukama, misleći na intervencije Moskve u Avganistanu, Čečeniji i Siriji“.

On je dodao da je veliki broj pripadnika ISIS-K iz Centralne Azije, a da žive i rade u Rusiji.

„Pretnja od ISIS ostaje velika briga u borbi protiv terorizma“, istakla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns i ukazala da je najveći broj globalnih napada ISIS-a sprovela grupa ISIS-K.

ISIS-K grupa postala je poznata posle dolaska talibana na vlast u Avganistanu 2021. godine kada je njen član, bombaš samoubica ubio 13 američkih službenika i 170 civila.

Iako su mnogi napadi te grupe izvršeni uspešno kod granice sa Pakistanom, većina njihovih planova u Evropi je osujećena uz pomoć zapadnih obaveštajnih službi.

U julu 2023. godine Holandija i Nemačka su u zajedničkoj akciji uhapsile sedam Tadžikistanaca, Turaka i Kirgistanaca povezanih sa ISIS-K mrežom koja je sumnjičena za planiranje napada u Nemačkoj, navodi Njujork tajms.

„Za sada, ISIS-K se primarno oslanjala na neiskusne operativce u Evropi koji bi izvršili napade u njeno ime“, rekla je šefica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abized.

Originalni tekst