Iranski ministar: Ubistvo nuklearnog naučnika teroristički čin

27.11.2020 19:38

Iranski nuklerani naučnik Mohsen Fahrizadeh ubijen je danas u blizini Teherana. Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif ubistvo naučnika ocenio je kao "teroristički čin" navodeći da postoje "ozbiljne indikacije o ulozi Izraela".

Zastava Irana, Foto: Pixabay
Zastava Irana, Foto: Pixabay

"Teroristi su ubili danas istaknutog iranskog naučnika. Taj kukavičluk, sa ozbiljnim indikacijama o ulozi Izraela, pokazuje očajničku ratobornost počinilaca", napisao je u Tviter poruci iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif.

Zarif je pozvao međunarodnu zajednicu da prekine sramne dvostruke standarde i da "osudi taj teroristički čin".

Načelnik generalštaba iranske vojske general Mohamad Bageri upozorio je danas da "strašna osveta" čeka osobe koje su iza ovog ubistva.
"Odgovorne terorističke grupe i počinioci tog kukavičkog dela treba da znaju da ih čeka strašna osveta", napisao je u Tviter poruci Bageri, javila je državna iranska novinska agencija Irna.
On je nazvao smrt naučnika Mohsena Fahrizadeha "gorkim i teškim udarcem" i rekao da se Iranci neće odmoriti dok ne nađu i kazne ljude umešane u njegovo ubistvo.

Zvanično je saopšteno da je ubijen šef odeljenja za istraživanje i inovacije Ministarstva odbrane Mohsen Fahrizadeh.

On je bio "teško ranjen" kada je više napadača pucalo u njegovo vozilo, a njima je uzvratio bezbednosni tim koji je štitio naučnika, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane navodeći da lekari nisu uspeli da reanimiraju Fahrizadeha.

Ubijenog naučnika izraelski premijer Benjamin Netanjau označio je kao "oca" iranskog programa za nuklearno naoružanje.

Izraelski mediji podsećaju da je Netanjahu 2018. godine rekao da je Fahrizadeh direktor iranskog projekta nuklearnog oružja.

Netanjahu je tada obelodanio da je Izrael iz jednog skladišta u Teheranu izneo arhivu sa detaljima tog programa, rekavši: "Zapamtite to ime, Fakrizadeh".

Izrael se već dugo sumnjiči da je izveo niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika pre skoro jedne decenije ne bi li zaustavio iranski nuklearni program.

Ta zemlja nije komentarisala današnje ubistvo.

Međutim, u video snimku postavljenom na Tviteru ubrzo posle vesti o ubistvu iranskog naučnika, Netanjahu je nabrajajući razna dostignuća u protekloj nedelji naveo da je to "nepotpuna lista" jer ne može da kaže sve.

Izraelski mediji su prokomentarisli da je on po svoj prilici ipak aludirao na svoju tajnu posetu Saudijskoj Arabiji o kojoj se naveliko izveštavalo, a nije zvanično potvrđena.

Nijedna organizacija nije preuzela odgvornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsetili na interes koji je Netanjahu ranije pokazao za tog naučnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi da je program "Amad" koji je predvodio Fahrizadeh okončan ranih 2000-tih godina ali je Netanjahu 2018. rekao da taj naučnik nastavlja da predvodi takve napore tajno u okviru jedne organizacije unutar iranskog ministarstva odbrane.

U maju 2018. godine izraelska TV je javila da je Izrael možda odlučio da ne ubije Fahrizadeha ranije jer je toj zemlji više odgovaralo da on bude živ i da se vidi šta smera.

Fahrizadeh je često upoređivan sa direktorom američkog nukelrnog razvojnog programa četrdesetih godina prošlog veka Robertom Openhajemerom.

Američki novinski sajt Aksios objavio je u sredu da se izraelska vojska priprema za mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp naredi napad na Iran pre nego što ode s funkcije u januaru.

Pozivajući se na visoke izraelske zvaničnike Aksios je naveo da nema posebnih informacija da je takav napad neizbežan ali da izraelski lideri veruju da će poslednje nedelje mandata predsednika SAD biti "vrlo osetljiv period".

Zvaničnici su rekli da će Vašington po svoj prilici obavestiti Izrael pre nego što izvede akciju protiv Irana. Tramp je danas retvitvao izraelske izveštaje o ubistvu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article