Iran potvrdio da proizvodi uranijum obogaćen do 20 odsto

Iran od sada proizvodi obogaćeni uranijum do 20 odsto, potvrdio je danas portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Zastava Irana, Foto: Pixabay
Zastava Irana, Foto: Pixabay

"Oko 19.00 (ponedeljak u 15.30 GMT) dostigli smo proizvodnju od 20 odsto", rekao je Kamalvandi u intervjuu koji je prenela iranska državna televizija.

On je dodao da posle dostignutih 20 odsto proces proizvodnje takvog uranijuma treba da postane potpuno stabilan.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što je novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Iranski parlament nedavno je doneo odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma posle ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha. Teheran je za ubistvo jednog od najzaslužnijih naučnika za razvoj iranskog nuklearnog programa optužio Izrael i SAD.

Sporazumom je iransko obogaćivanje uranijuma ograničeno na 3,67 odsto, što je dovoljno da bi se pokretale nuklearne elektrane.

Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90 odsto. Međutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20 odsto, vreme potrebno da se dostigne 90 odsto se prepolovljava.

Iran je ranije obogaćivao uranijum do 20 odsto.

Evropska unija osudila je juče obogaćivanje uranijuma do 20 odsto koje je Iran najavio i dodala da to predstavlja veliko odstupanje od sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Pre donošenja odluke o nekim eventualnim merama, EU je navela da čeka saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koju je su iranske vlasti 1. januara obavestile da planiraju proizvodnju obogaćenog uranijuma do 20 odsto.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da obogaćivanje uranijuma dokazauje da Iran razvija nuklearno oružje, preneli su izraelski mediji.

"Odluka Irana da nastavi da krši svoje obaveze, poveća obogaćivanje i promoviše podzemna postrojenja za industrijsko obogaćivanje uranijuma ne može se objasniti ni na koji drugi način osim željom da nastavi ostvarivanje svog cilja razvoja vojnog nuklearnog programa", rekao je izraelski lider koji se protivio sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article