Iran optužio Izrael za napad na nuklearni kompleks

Iran je danas optužio Izrael da stoji iza napada na njegovu fabriku za obogaćivanje uranijuma u Nantanzu, koji je, kako je nagovestio oštetio centrifuge, i najavio je „blagoveremenu osvetu“.

Zastava Irana, Foto: Pixabay
Zastava Irana, Foto: Pixabay

„Ovim delovanjem ’sionistički’ režim je pokušao da se osveti iranskom narodu na njegovom strpljenju i mudrosti dok čeka ukidanje (američkih) sankcija“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Hatibazdeh na konferenciji za novinare u Teheranu.

Iranske vlasti su juče objavile da je nestala struja u nuklearnom kompleksu Nantanz, i nazvalo to činom „nuklearnog terorizma“. U izjavi o incidentu direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi nikoga nije direktno okrivio.

Ovo je prvi put da Iran zvanično optužuje Izrael za napad. Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za to, međutim, odmah se posumnjalo da stoji iza toga pošto su gotovo svi mediji u toj zemlji izvestili da je veliki sajber napad izazvao prekid struje.

Ukoliko je Izrael odgovoran to će dalje pojačati već pojačane tenzije između dve bliskoistočne zemlje do kojih je prethodno došlo krajem novembra prošle godine zbog ubistva iranskog atomskog fizičara Mohsena Fahrizadeha, jednog od najzaslužnijih za razvoj iranskog nuklearnog programa, za čije je ubistvoTeheran optužio Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji se juče sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi iranski nuklearni sporazum, u koji SAD planiraju da se vrate.

I dalje ima malo detalja oko toga šta se dogodilo juče ujutro u iranskom nuklearnom kompeksu. Prvo je incident opisan kao nestanak struje izazvan u elektromreži koja napaja njegove radionice iznad zemlje i podzemne prostorije za obogaćivanje uranijuma.

„Odgovor za Nantanz je osveta Izraelu. Izrael će dobiti svoj odgovor njegovim putem“, rekao je portparol iranskog ministarstva bez navođenja više detalja, prenosi agencija AP.

On je potvrdio da su centrifuge IR-1, prva generacija centrifuga za obogaćivanje uranijuma u Iranu, oštećene u napadu. Nije naveo koliko su oštećene.

Državna televizija još nije prikazala snimke iz tog nuklearnog kompleksa.

Ovaj incident se desio u vreme kada se ulažu diplomatski napori za oživljavanje sporazuma iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu. SAD su istupile iz tog pakta 2018. godine na osnovu odluke tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article