Posle debate kandidata na predsedničkim izborima u SAD, Donalda Trampa i Džozefa Bajdena, anketa Ipsosa pokazuje da je Bajdenu opala popularnost. Međutim, uprkos Bajdenovom nisko ocenjenom učinku, mnogi opredeljeni glasači aktuelnog američkog predsednika navode da će verovatno glasati za njega.

Anketirani su saglasni u oceni da je Bajden loše nastupio, pa je 60 odsto ljudi reklo da je Tramp bio bolji na debati u Atlanti koju je organizovao Si-En-En, navodi Ipsos.

Svega 21 odsto je reklo je da je Bajden bio bolji, dok je 19 odsto reklo da ne zna ko je bio bolji.

Oko 73 odsto gledalaca debate je reklo da je Bajdenov nastup bio loš ili „užasan“, dok je samo osam odsto reklo da je bio odličan ili dobar.

Kada je reč o Trampu, 40 odsto anketiranih ocenjuje njegov nastup kao dobar ili odličan, 25 odsto kao prosečan, a 33 odsto kao loš ili užasan.

Bajden je pretrpeo umeren udarac kod birača zbog njegovih godina, ali je ta zabrinutost već postojala. „Pre debate, 27 odsto njegovih glasača je ocenjivalo Bajdena dobrim ili odličnim, kada je reč o njegovoj mentalnoj sposobnosti da bude predsednik.

„Nakon debate, taj nivo je pao na 20 odsto. Najveći pad je zabeležen među demokratskim ispitanicima, sa 56 odsto pre debate na 42 odsto posle debate“, istakli su iz Ipsosa.

Pad poverenja u duhovnu i telesnu Bajdenovu sposobnost

Jedan zabrinjavajući znak za aktuelnog predsednika je što su Afromakerikanci, grupa koju Bajden „mora“ da pridobije, jer su ga pretežno podržavali 2020. godine, smanjili poverenje u njegovu mentalnu sposobnost za 15 odsto, navodi se u izveštaju.

Glasači su takođe smanjili poverenje u Bajdenovu fizičku sposobnost da bude predsednik sa 21 na 15 odsto. „Ocene Trampove mentalne (39 odsto pre debate, 41 odsto posle debate) i fizičke (43 odsto, 45 odsto) sposobnosti su ostale stabilne,“ poručili su iz Ipsosa.

Međutim, uprkos Bajdenovom nisko ocenjenom učinku, mnogi opredeljeni glasači aktuelnog američkog predsednika navode da će verovatno glasati za njega.

U preddebatnom ispitivanju, 44 odsto ispitanika je izjavilo da razmišlja o tome da glasa za Bajdena, dok je posle to isto reklo nje 46 odsto anketiranih.

Originalni tekst