Beta-APdanas 23:53

Interpol: Foto: Lebanese Army Website via AP

Jedan državljanin Eritreje, opisan kao jedan od „najtraženijih trgovaca ljudima u svetu“, uhapšen je u Sudanu posle međunarodne potrage koju su predvodili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), saopštio je danas Interpol.

Kidane Zekarias Habtemariam optužen je da predvodi bandu koja otima, iznuđuje i ubija istočnoafričke migrante koji pokušavaju da pređu Sredozemno more iz Libije ka Evropi, navodi se u saopštenju.

Uhapšen je u nedelju u „velikoj međunarodnoj policijskoj operaciji koju su vodili Ujedinjeni Arapski Emirati, na osnovu informacija podeljenih preko Interpola“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova UAE.

UAE su pomno pratile Habtemariamovu bandu i njegove rođake, otkrivši obrasce pranja novca koji su ih odveli u Sudan.

Interpol je Habtemariamove aktivnosti pratio još od 2019. godine.

Holandske vlasti optužile su ga ranije da vodi kamp u Libiji s hiljadama migranata.

Libija je poslednjih godina postala dominantna tranzitna tačka za migrante koji preko Sredozemnog mora beže iz Afrike u Evropu.

Koristeći političku i ekonomsku krizu u Libiji, trgovci ljudima tamo dovode migrante i u pretrpanim i nebezbednim čamcima i brodovima ih šalju ka Evropi.

Po objavi ministra unutrašnjih poslova UAE, Saeda Abdulaha al Suvaidija na Tviteru, operacija je trajala devet meseci i bile su uključene holandske, etiopske i sudanske vlasti.

„Zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti naših policajaca, najtraženiji trgovac ljudima na svetu više neće moći da čini zlodela“, naveo je Al Suvaidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst