Interpol izdao poternice u vezi s eksplozijom u bejrutskoj luci

Interpol je izdao poternice za dva državljanina Rusije i jednog Portugalca u vezi s eksplozivnim materijalom koji je brodom dopremljen u Bejrut i tamo bio uskladišten u gradskoj luci čak šest godina dok nije eksplodirao, javila je libanska Nacinalna novinska agencija (NNA).

Posledice eksplozije u Bejrutu / Foto: AP Photo/Felipe Dana
Posledice eksplozije u Bejrutu / Foto: AP Photo/Felipe Dana

U razornoj eksploziji 4. avgusta prošle godine poginulo je 200 ljudi, povređene su hiljade i materijalna šteta je veoma velika.

NNA je izvestila da je Interpol izdao crvenu poternicu za vlasnikom i kapetanom broda Rosus koji je dopremio 2.750 tona amonijum nitrata u Liban 2013. godine, i za portugalskim trgovcem nitratom koji 2014. posetio skladište u Bejrutu, gde je bio eksplozivni materijal.

Poternice su neobavezujuće – nisu nalog za hapšenje, te ne zahtevaju od vlasti širom sveta da uhapse osumnjičene.

Libanski državni tužilac Gasan Kuri je tražio od Interpola da izda poternice, javila je NNA ali nije navela imena trojice traženih.

Lokalni mediji su ih međutim identifikovali kao bivšeg kapetana tog broda Borisa Prokoševa i Igora Grehuškina, ruskog biznismena koji živi na Kipru, a koji je kupio taj teretni brod 2012. godine. Portugalac je identifikovan kao Žorž Manuel Mira Neto Moreira.

Amonijum nitrat, visoko eksplozivni materijal koji se koristi za đubriva nije ni trebalo da bude u Libanu jer je brod Rosus isplovio iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru za mozambičku luku Beira.

Prokošev, bivši kapetan, izjavio je za AP posle eksplozije da se posadi pridružio u Turskoj 2013. godine pošto je prethodna dala otkaz jer nije plaćena.

Grehuškin je platio milion dolara za transport opasnog tereta iz Gruzije u Mozambik, rekao je bivši kapetan. Gotovo 30 ljudi, većinom lučkih i carinskih zvaničnika, uhapšeno je posle eksplozije.

U decembru je istražitelj Fadi Savan podigao optužnice protiv premijera prelazne Vlade Libana Hasan Diaba i tri bivša ministra, optuživši ih za nemar koji je doveo do smrtonosne eksplozije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article