Internet bankarstvo: Ovo su tri načina da zaštitite svoj bankovni račun na mobilnom telefonu 1Foto: Pixabay/E1N7E

U svetu interneta, kriminalci su iza svakog ugla. Najčešće pokušavaju da ukradu vaše podatke i prevare vas. Od e-pošte za krađu identiteta, lažnih veb lokacija do zlonamernih aplikacija, postoji mnogo načina na koje to rade.

Ako neko dođe do dovoljno vaših ličnih podataka, može vam ukrasti identitet i skupo vas koštati. Čak ni vaši bankovni računi na mreži nisu sigurni koliko biste očekivali ako ne preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti, piše Komando.

Evo tri stvari koje treba da uradite što pre da biste zaštitili svoje bankovne račune.

Koristite jaku lozinku

Studije pokazuju da skoro 65 odsto velikih kompanija ima preko 500 zaposlenih koji koriste stare lozinke. Mnogi od ovih zaposlenih nikada nisu promenili svoje lozinke otkako su se pridružili njihovim organizacijama. Evo nekoliko načina da vaša lozinka bude jaka:

  • Koristite fraze sa razmacima. Matematički ih je mnogo teže napasti.
  • Uključite slova, brojeve i simbole.
  • Promenite lozinku svakih 3 do 6 meseci.
  • Pokušajte da izbegnete ponovnu upotrebu lozinki
  • Možete da koristite sajt za generisanje lozinke ako niste sigurni odakle da počnete.

Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) osigurava da samo vi možete pristupiti svojim nalozima. Zatim je potreban sekundarni oblik potvrde za dokazivanje vašeg identiteta umesto da samo unesete korisničko ime i lozinku da biste se prijavili na nalog.

Drugi oblik verifikacije može biti nešto što samo vi znate, kao što je odgovor na pitanje ili potvrda putem drugog uređaja, ali i otisak prsta, uzorak glasa ili skeniranje lica. Pošto većina hakera ne može da pristupi vašem telefonu, vaš nalog bi trebalo da bude bezbedan.

Nikada se ne prijavljujete u svoju banku koristeći javni Wi-Fi

Da, to čak uključuje i vaš lokalni kafić. Zlonamerni softver, lažne pristupne tačke, neobezbeđene mreže i zlonamerni posmatrači mogu da se infiltriraju i ugroze vaše podatke i naloge.

Javne Wi-Fi mreže ne rade malo ili ništa da zaštite vašu privatnost. Hakeri to znaju i koriste besplatne Wi-Fi mreže da pronađu žrtve. Ako se povežete na javni Wi-Fi bez preduzimanja mera predostrožnosti, lopovi mogu ukrasti podatke za prijavu za bilo koji nalog na koji se prijavite dok ste na mreži, uključujući vaše bankovne račune.

Zato je ključno izbegavati besplatan javni Wi-Fi. Ali ako morate da se povežete, nemojte to raditi bez virtuelne privatne mreže (VPN). VPN vam omogućava da pretražujete Internet dok šifrujete svoje osetljive podatke. Pomaže da sakrijete svoje mrežne podatke i IP adresu.

 Tekst preuzet sa N1 Hrvatska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst