Institut za proučavanje rata (ISW) se u novoj analizi osvrnuo na odnos ruskog Ministarstva odbrane, predsednika Vladimira Putina i osnivača Vagner grupe Jevgenija Prigožina, navodeći da je sukob ministarstva i Prigožina verovatno dostigao svoj vrhunac tokom bitke kod Bahmuta.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov verovatno će iskoristiti priliku da namerno prošire i elitne i Vagnerove snage na propast u Bahmutu, a sve kako bi oslabili Prigožina i oslabili njegove ambicije za većim uticajem u Kremlju.

ISW navodi da je Prigožin precenio koliko se Putin oslanja na svoje snage. U analizi se dodaje da je Prigožin pokušao da zameni rusko vojno i političko rukovodstvo ljudima povezanim sa Vagner grupom. Ipak, njegove vojno-političke ambicije uznemirile su Putina u oktobru, kada je njegov režim bio najranjiviji.

Putin je konačno dozvolio ruskom ministarstvu odbrane da preuzme kontrolu nad operacijama u Bahmutu u januaru nakon što Vagner nije uspeo da iznese obećanu pobedu u gradu.

Prema ISW, Putin i rusko Ministarstvo odbrane mogli bi da iskoriste Prigožina kao žrtvenog jarca za skupu akciju, odnosno velike gubitke nakon završetka ofanzive za Bahmut. ISW je početkom februara objavio da se Putin oslanja na žrtveno jagnje da preuzme krivicu za ruske vojne neuspehe i nepopularne politike.

Putin će verovatno iskoristiti Vagnerove teške gubitke, izveštaje o lošem moralu i ratnim zločinima da odvrati pažnju od jednakih ili možda gorih problema u ruskim oružanim snagama. Putin verovatno još nije odlučio da li da poštedi Prigožina, a sudbina Vagner grupe verovatno zavisi od Prigožinove sposobnosti da ubedi Kremlj u svoju lojalnost, prenosi zagrebački N1.

Originalni tekst