Betadanas 19:04

Institut o pretnjama Matkoviću: U zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću nema slobode 1Foto: Lična arhiva

Departman za ekonomsku istoriju i teoriju Instituta ekonomskih nauka podržao je danas javno izrečene stavove njihovog člana Aleksandra Matkovića, iznete u otvorenom pismu kompaniji „Rio Tinto“, nakon kojih su mu upućene pretnje, navodeći da „u zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću, nema slobode“.

U saopštenju se navodi da je u svom nedavnom otvorenom pismu kompaniji „Rio Tinto“ Matković predstavio „važnu, hrabru i argumentovanu kritiku na račun trenutne politike i prakse u vezi sa potencijalnim rudarenjem litijuma u Srbiji“.

„Njegovo pismo osvetljava kritične tačke koje su od ključne važnosti za transparentnost i informisanost javnosti, posebno u vezi sa projektima poput onog koji vodi kompanija ‘Rio Tinto’.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da je Matković, zbog svog hrabrog iznošenja stavova i činjenica, suočen sa ozbiljnim pretnjama po njegovu bezbednost. Ova situacija nije samo napad na pojedinca, već i na temeljne vrednosti akademske slobode i demokratije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „u savremenom društvu, gde bi sloboda mišljenja morala biti zaštićena, neprihvatljivo da se bilo ko suočava sa pretnjama zbog svog intelektualnog rada“.

„Pozivamo sve nadležne organe da preduzmu hitne i odlučne mere kako bi osigurali bezbednost doktora Matkovića i omogućili mu da nastavi da se slobodno bavi naukom i da o svojim rezultatima obaveštava javnost bez straha. U zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću, nema slobode“, navodi se u saopštenju Departmana za ekonomsku istoriju i teoriju Instituta ekonomskih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst