Insajder podseća: Jovanjica od primera dobre prakse, podsticaja za izvoz do laboratorije marihuane

Poljoprivredno gazdinstvo Jovanjica, na kom je policija u novembru 2019. godine otkrila laboratoriju i tone marihuane, pre toga je od države dobilo povoljne kredite za podsticaj izvoza organske hrane, otkrio je Insajder. Kako se ispostavilo, krediti su odobreni iako je protiv vlasnika Jovanjice, prema rečima resornog ministra, država pre toga podnosila krivičnu prijavu.

Insajder: Jovanjica
Foto: Insajder / Jovanjica

Kako su otkrili novinari Insajdera krajem 2019. Jovanjica je od 2016. dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u iznosu od 3,9 miliona evra.

AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Srbije, osnovana sa namerom da pomogne domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza, a u praksi ova agencija daje povoljnije kredite od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.

Jovanjica se, po svemu sudeći, kvalifikovala za podsticaje kao poljoprivredno gazdinstvo koje je za samo pet godina od osnivanja postalo jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji.

Predstavnici vlasti su se predstavljali kao primer „dobre prakse“, pa su se u staklenicima Jovanjice fotografisali sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin kao i funkcioner Srpske napredne stranke i bivši direktor Koridora Srbije Zoran Babić.

Javnost je u međuvremenu saznala, i to iz izjave ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, da je država protiv vlasika Jovanjice Predraga Koluvije podnela krivičnu prijavu 2014. i to zbog pokušaja zloupotrebe izvoza kivija.

Do danas nismo dobili odgovore od direktora ove državne Agencije Vladana Vukotića o tome zašto je država davala povoljne kredite nekome protiv koga je država prethodno podnosila krivičnu prijavu.

Osim toga, kako su otkrili novinari Insajdera, Jovanjica je imala dozvolu države da u staklenicima uzgaja industrijske konoplje koja je po zakonima Srbije dozvoljena, ali se ispostavilo da se umesto toga proizvodila se marihuana.

Ukratko, Jovanjica je počela uz blagoslov sveštenika, rasla uz pomoć i naočigled države.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article