Insajder otkriva: Pomoćnici načelnika UKP-a potpisivali akte na osnovu usmenog ovlašćenja direktora policije

Najmanje dvojica pomoćnika načelnika Uprave kriminalističke policije nisu imali pisano ovlašćenje da potpisuju akte iz nadležnosti Uprave već su to radili na osnovu usmenog ovlašćenja direktora policije, pokazuje dokumentacija do koje je došao Insajder. Istovremeno, oni nisu imali ni sertifikate za pristup tajnim podacima, iako se u okviru ove Uprave sprovode brojne policijske aktivnosti u kojima se koristi dokumentacija koja nosi oznaku tajnosti. Da su poverljivim podacima u policiji pristupala neovlašćena lica Insajder je objavio pre više od godinu dana, ali reakcija nadležnih je izostala.

MUP, sertifikat za pristup tajnim podacima Ilustracija: Insajder
MUP, sertifikat za pristup tajnim podacima Ilustracija: Insajder

Uprava kriminalističke policije ključna je za organizovanje poslova na otkrivanju i suzbijanju svih oblika organizovanog kriminala. U svom sastavu ima brojna odeljenja poput Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Službe protiv droga, ratnih zločina, Službu za specijalne istražne metode…

Upravo ova služba zadužena je da se bavi prisluškivanjem, odnosno da sprovodi posebne dokazne radnje, specijalnim istražnim tehnikama, u cilju prikupljanja dokaza i rasvetljavanja krivičnih dela za koja je zakonom predviđena primena posebnih dokaznih radnji.

Uprava kriminalističke policije ima načelnika koji ima svoje pomoćnike. Prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, sam MUP u martu 2019. priznao je da ne postoji pisano ovlašćenje da pomoćnici načelnika UKP-a potpisuju bilo koji akt iz nadležnosti UKP-a već da su to radili na osnovu usmenog ovlašćenja direktora policije Vladimira Rebića.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za Insajder kaže da bi upravo suština rada službi bezbednosti morala da bude u tome da se sve radi na osnovu pisanih naredbi i ovlašćenja kako bi se izbegle zloupotrebe.

„To je najbolji način za prevenciju zloupotrebe. Da vi imate pisani trag i da vi kao policijski službenik, ukoliko vam nadređeni da pisanim putem zadatak koji je u suprotnosti sa zakonom, možete da reagujete. U slučaju usmenih ovlašćenja, prostor za zloupotrebe bezbednosnih službi je ogroman”, dodaje Petrović.

Osim usmenih ovlašćenja, kako pokazuje dokumentacija do koje je došao Insajder, do maja 2017. dvojica pomoćnika načelnika UKP-a – Vladan Mašić i Arsić Igor, nisu imali ni zakonom obavezne sertifikate za pristup tajnim podacima iako su se nalazili pozicijama gde se slivaju brojne informacije koje mogu nositi oznake tajnosti. Arsić Igor u međuvremenu je rešenjem ministra Aleksandra Vulina imenovan za novog načelnika Policijske uprave u Pančevu.

Inače, prema Zakonu o tajnosti podataka, za pristup tajnim podacima neophodan je sertifikat koji izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost. Bez te legitimacije pristup, ovako osetljivim podacima, imaju samo predsednik Srbije, predsednik Vlade i predsednik Skupštine. Svi ostali moraju imati sertifikate koji se odobravaju tek nakon što se prođe bezbednosna provera.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da su informacije o tome da pojedini čelnici u policiji nemaju sertifikate mogu imati vrlo ozbiljne posledice.

„Jako je opasno da zaposleni u Upravi kriminalističke policije, koja pristupa osetljivim podacima prilikom sprovođenja istraga, a raspolaže i informacijama koje se odnose na operativce i saradnike policije, nemaju zakonom obavezan sertifikat za pristup tajnim podacima koji sa sobom nosi i bezbednosnu proveru”, ističe Petrović dodajući da je vrlo neoubičajena informacija da zamenici načelnika UKP-a nemaju sertifikate.

Kako navodi, informacije da su osetljivim podacima neovlašćeno pristupali pojedinci u MUP-u sutradan mogu da ugroze i brojne istrage, pa i sudske postupke.

U kontekstu informacija da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan, Popović kaže da to jeste opasno ali dodaje da ga ne iznenađuje imajući u vidu da su ranijih godina i pojedini policajci izlazili u javnost sa tvrdnjama da unutar MUP-a postoje neformalni centri moći.

„Mi smo imali slučajeve policajaca uzbunjivača koji su izlazili u javnost tvrdeći da je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović vođa neformalne grupe koja prisluškuje i prati. Prema tvrdnjama policajaca, na štampaču su izašli podaci o tome da grupa u policiji nezakonito prati i prisluškuje kritičare vlasti. Niko od nadležnih međutim tada nije reagovao na to”, dodaje Popović.

Ovo nije prvi slučaj da policajci upozoravaju na nezakonitosti ali da nadležni ne reaguju. Upravo to se dogodilo sa uzbunjivačem u policiji koji se nakon obraćanja svim instancama, pre više od godinu dana, obratio redakciji Insajder.

Dokumentacija koju je dostavio uzbunjivač otkrila je da do 2018. sam vrh MUP-a uopšte nije znao da li su policajci koji imaju pristup tajnim podacima, uopšte imali pravo na to.

To se, kako je objavio Insajder, videlo na osnovu izjašnjenje direktora policije Vladimira Rebića – Zaštitniku građana, koji je postupak kontrole pokrenuo upravo po pritužbi uzbunjivača iz MUP-a.

Kako pokazuje dokumacija, tek februara 2018. godine direktor policije depešom je naložio da se dostave informacije da li zaposleni uopšte imaju odgovarajuće sertifikate za pristup tajnim podacima.

Više o ovoj priči pogledajte u sledećem video prilogu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article