Insajder bez ograničenja u Juri (EMISIJA)

Već godinama se u javnosti povremeno pojavljuju tvrdnje radnika o kršenju njihovih prava u fabrikama koje neretko ostanu bez epiloga. Jedan od primera koji je uznemirio javnost a koji pokazuje nemoć radnika u postojećem sistemu je slučaj južnokorejske fabrika Jura. Ta kompanija sa kojom je država Srbija potpisala ugovor o subvencijama, došla u centar pažnje 2016. godine zbog optužbi bivših radnika i predstavnika sindikata da se u njenim fabrikama maltretiraju zaposleni, da im se ograničava odlazak u toalet, da ih teraju da nose pelene, otpuštaju zbog bolovanja, čak i fizički kažnjavaju.

Fabrika Jura upravo je bila tema serijala Insajder bez ograničenja kada se rukovodstvo ove fabrike prvi put pojavilo pred medijima i odgovaralo na naša pitanja.

Koronavirus je uz stare donela nove probleme radnicima. Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković za Insajder kaže da mere koje je do sada preduzela država radi očuvanja radnih mesta jesu ublažile negativne posledice pandemije. Upozorava međutim da bi buduće mere trebalo da budu usmerene na potrebe najosetljivijih i najteže pogođenih kategorija radnika i nezaposlenih.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article