Humanoidni roboti koji dizajnom podsećaju na ljude, trebalo bi da uskoro budu implementirani u proizvodnim halama industrijskih kompanija. Serijska proizvodnja ovakvih mašina očekuje se već tokom sledeće godine. Ovo su samo neki od zaključaka analize tržišta „Humanoidni roboti u operacijama“, koju je izradila konsultantska kuća Horváth. Zahvaljujući ubrzanom tehnološkom napretku očekuje se da će do 2030. godine humanoidni roboti biti toliko napredni da će u proizvodnji, koja je sve više suočena s problemom nedostatka radnika, moći da pomognu u rešavanju ovog izazova.

Do sada su se u industriji uglavnom koristili zglobni roboti na poslovnima zavarivanja, lakiranja i montaže. Kolaborativni roboti (eng. coboti) su se koristili, između ostalog, za kontrolu kvaliteta proizvoda. Humanoidni roboti se u sklopu pilot projekta već koriste u automobilskoj industriji, a predviđa se da će njihovo unapređenje ići u smeru brzine kretanja, fleksibilnosti i finijih motoričkih veština, koje oponašaju ljudske.

Naša analiza pokazala je da u skoroj budućnosti humanoidni roboti imaju potencijal da preuzmu više od 50 odsto primarno ručno obavljanih zadataka u proizvodnom okruženju. Njihovom implementacijom u proizvodnji, industrije bi mogle da premoste kontinuiran problem nedostatka radnika za fizički teške poslove koji se ponavljaju. Iako početno zahteva značajne investicije, očekuje se da će ovakav pristup doprineti povećanju produktivnosti, smanjenju troškova i podsticanju inovativnosti radnog okruženja“, objasnila je Maria Boldor iz konsultantske kuće Horváth.

Iako su u toku tek pilot projekti, već sad brojne industrije vide potencijal u korišćenju humanoidnih robota, ali i počinju da razmatraju mogućnost implementacije u različitim strategijama i mogućim scenarijima i sektorima primene. Očekuje se da će razvojem tehnologije raspon zadataka koje će roboti moći da obavljaju biti sve veći, čime bi dugoročno i povrat ulaganja trebalo da bude značajniji.

U ovom trenutku su troškovi nabavke i integracije humanoidnih robota znatno viši od troškova drugih industrijskih robota, zaključuje se u ovoj Horváth analizi. Ipak, kada krene serijska proizvodnja, očekuje se značajno smanjenje troškova.

Post Views: 21

Originalni tekst