Incest trauma centar: Poligraf nedopustiv u slučajevima seksualnog nasilja, a predstavlja se kao uslov za istragu

Poligraf u slučajevima seksualnog nasilja ne bi smeo uopšte da se koristi jer se na taj način moguća žrtva izlaže dodatnoj traumi, kaže za Insajder Dušica Popadić, direktorka Incest trauma centra – Beograd, ženske nevladine organizacije, koja je i specijalizovana za problem seksualnog nasilja. Uprkos tome, kako kaže, institucije poligraf predstavljaju kao uslov za započinjanje ili nastavak istrage, odnosno krivičnog postupka.

Silovanje, nasilje, ilustracija Foto: Shutterstock
Silovanje, nasilje, ilustracija Foto: Shutterstock

Čim je glumac Branislav Lečić objavio da je prošao poligraf u vezi sa optužbama koleginice Danijele Štajnfeld za silovanje, čuli su se komentari da bi i ona trebalo da ide na poligraf.

Rezultati poligrafskog ispitivanja nisu dovoljno pouzdani i zato nisu prihvatljivi ni kao dokaz na sudu, niti u istrazi mogu da budu osnov za procenu da li žena koja je moguća žrtva silovanja govori istinu, smatra Dušica Popadić.

Uprkos tome, dešava se da nadležne institucije poligraf predstavljaju kao uslov za istagu, pokazuje praksa Incest trauma centra- Beograd.

“Od žrtava drugih zločina, poligrafsko ispitivanje se retko traži, a u oblasti seksualnog nasilja uopšte ne bi smelo da se sprovodi. Na žalost, ova praksa ne beleži samo izolovane slučajeve. Veliki problem je u tome što se pristupanje poligrafu institucije predstavljaju kao uslov za započinjanje ili nastavak istrage, odnosno krivičnog postupka”, ističe Dušica Popadić.

Ona dodaje da je u mnogim razvijenim zemljama policiji, tužilaštvu i svim drugim akterima angažovanim u istrazi zabranjena upotreba poligrafa kad su u pitanju osobe koje prijavljuju da su preživele seksualno nasilje.

“Predlaganje ili nametanje metode poligrafa isključuje brigu o tome kako će se žena osećati kad se to od nje traži. Umesto da ispune svoju odgovornost da je zaštite, policija, tužilaštvo i sud mogu ovakvim neprimerenim zahtevom upravo demonstrirati svoju moć, drugim rečima je zloupotrebiti. Žene često nisu informisane da li smeju da odbiju poligraf i plaše se da će to – na bazi mitova i stereotipa o silovanju – “automatski” biti tumačeno kao da silovanja nije bilo”, objašnjava direktorka Incest trauma centra.

Na pitanje da li bi eventualna ponuda da se testira na poligrafu predstavljala sekundarnu vitkimizaciju žene koja kaže da je preživela silovanje, Dušica Popadić navodi da bi to svakako predstavljalo izraz nepoverenja.

“Upravo je njihov strah da im se neće verovati glavni razlog zbog čega se silovanje minimalno prijavljuje. Govoreći o svom iskustvu, žena ponovo proživljava osećanja straha, stida, poniženosti. Svaki način ispitivanja koji ne uzima u obzir i ne brine o posledicama seksualne traume, nosi veliki rizik od aktiviranja traumatskih sećanja tokom samog ispitivanja, neposredno posle ispitanja i u kratkom ili dugom roku nakon ispitivanja. Praksa pokazuje da nadležni koji sprovode takvo ispitivanje nikad kasnije ne odgovaraju za retraumatizaciju koju su uzrokovali. Žena i u tome ostaje sama”, navodi Dušica Popadić.

Na konkretno pitanje da li bi na rezultate poligrafa moglo da utiče to što se Danijela Štajnfeld, kako je ispričala za Insajder, godinama lečila od postraumatskog poremećaja, Dušica Popadić napominje da Incest trauma centar taj slučaj prati samo putem medija.

Ipak, dodaje da žena koja je preživela seksualno nasilje i koja odbije poligraf može da se posmatra samo kao neko ko poznaje svoja prava i brine o svom mentalnom zdravlju nakon preživljene traume.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je u opširnoj ispovesti za Insajder otkrila ime kolege za kog navodi da je silovao u maju 2012. godine. Ispričala je kako je prvo pokušala sve da zaboravi, odselila se u Ameriku, ali su onda počeli psihički problemi zbog čega je u jednom trenutku pomišljala čak i na samoubistvo.

Danijela je u martu došla u Srbiju na samo nekoliko dana da bi tužilaštvu dostavila sve što bi moglo da pomogne istrazi, uključujući i medicinsku dokumentaicju koja pokazuje da se lečila od postraumatskog poremećaja.

Tužilaštvu je dostavila i originalni snimak razgovora sa Lečićem prilikom njihovog susreta 2016. godine, a koji je objavljen i na našem sajtu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article