Nakon smrti Australijanke Sinead McNamara (20) sve više djevojaka s jahti i superjahti bogatih, progovorilo je o tome kako izgleda njihov posao.

Sumnja se da je dvadesetogodišnja australijska Instagram manekenka oduzela sebi život posljednjeg radnog dana na 190 miliona dolara vrijednoj superjahti “Majanska kraljica IV”, koja je bila usidrena u grčkoj luci i koja je vlasništvo meksičkog milijardera Alberta Bajleresa.

Iako bi se prema njenom profilu na Instagramu moglo reći da je posljednjih mjeseci živjela životom iz snova, njene koleginice tvrde da je život na jahtama mnogo mračniji od toga, a uključuje drogu, prostitutke i iscrpljujuć rad zbog kojeg su hostese često neispavane i depresivne.

Šinejdina zemljakinja Sara Begby radi kao hostesa na superjahtama od 2014. godine, kad joj je momak rekao da se traži osoblje na jahti na kojoj je on radio. Kako kaže, radno vrijeme bilo joj je apsurdno, a spavala je u sobicama nalik na zatvorske ćelije. Smjena joj je trajala 16 sati, a najduža pauza koju je mogla da uzme, trajala bi dva minuta i vrlo često se radilo do dugo u noć.

Njeni zadaci bili su čišćenje kabina 16 gostiju na jahti, kao i posluživanje obroka i pića.

-Počinjala sam u šest ujutru i svaki dan radila od 16 do 18 sati. Nisam mogla da sjednem duže od dva minuta, što znači da sam sve vrijeme radila, rekla je Sara.

Kabine za zaposlene bile su tako malene da, ako bi jedna osoba stajala, druge nisu mogle da prođu pored nje.

Madelin Mayster koja je napredovala do mjesta šefice stjuardesa na palubi jahte koja se iznajmljivala za milion dolara nedjeljno, potvrdila je Sarine tvrdnje da osoblje nije imalo privatan prostor. Njene smjene trajale su od 12 do 16 sati, a slobodni vikendi bili su nezamislivi.

Kathy McGregor ističe da je posluživala pića do tri ujutru, a potom je mogla da odspava par sati prije nego što bi morala da ustane kako bi pripremila doručak za goste.

Kako je navela, kabina u kojoj spava, krcata je ljudima, kreveti su toliko nagurani jedan na drugi da nema dovoljno mjesta za dvoje ljudi koji stoje.

U priručniku koji dobiju prije nego što počnu da rade, ističe se da moraju da shvate da se život na jahti “vrti oko broda, vlasnika i gostiju”, i da svi koji žele da se bave tim poslom treba svoje aspiracije da ostave po strani.

Traycy Zarovski iz Sidneja, na superjahtama putuje od jedne do druge evropske luke već sedam godina. Priznaje da je, iako joj je taj posao omogućio da vidi svijet, sama industrija vrlo nemilosrdna.

-Očekivanja od nas su ogromna, poznavala sam djevojku koja je imala blagi višak kilograma i vlasnik joj je dao otkaz.

Druge stjuardese dodale su da se često žmuri na seksualno neprimjereno ponašanje gostiju, kao i da se ignoriše kad oni koji dobro plaćaju, na brod dovode prostitutke. Jedna od njih otkrila je da je jednom prilikom uhvatila milijardera s iglom u ruci, dodajući da je upotreba droga česta na jahtama.

Originalni tekst