EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Dva najistaknutija svetska tehnološka milijardera – Ilon Mask i Mark Zakerberg – pristali su da se bore jedan protiv drugog na borilištu ultimat fajta u Vegas „Oktagonu“, prenosi RTS.

Mask je na svojoj platformi za društvene mreže Tviter objavio poruku da je „spreman za borbu u kavezu” sa Zakerbergom.

Zakerberg, šef matične kompanije „Meta“ na Fejsbuku i Instagramu, potom je objavio snimak ekrana tvita gospodina Maska sa natpisom „pošalji mi lokaciju“.

„Priča govori sama za sebe“, rekao je portparol „Mete“ za Bi-Bi-Si.

Musk je zatim uzvratio porukom na Zakerbergov odgovor sa: „Vegas Oktagon“.

Oktagon je ring ograđen žicom namenjen za mečeve Ultimat fajt šampionat (UFC) čije je sedište u Las Vegasu, Nevada.

Mask, koji krajem juna puni 52 godine, takođe je tvitovao: „Imam sjajan zahvat koji zovem ‘morž’, gde samo ležim na svom protivniku i ne radim ništa.“

Zatim je objavio kratke video-snimke morževa, možda pokušavajući da stavi do znanje da je njegov izazov Zakerbergu samo šala.

Takođe je objavio: „Skoro nikada ne vežbam, osim što decu bacakam u vazduh.“

U međuvremenu, 39-godišnji Zakerberg već trenira mešovite borilačke veštine (MMA) i nedavno je osvojio turnire u džiu-džicu.

Razmene poruka dvojice milijardera su postale viralne na društvenim mrežama, a korisnici su već počeli da raspravljaju o tome ko bi mogao da pobedi u toj borbi, dok su drugi već napravili mimove, uključujući i izmišljene postere koji reklamiraju borbu.

Na primer, poslovni konsultant Seji Tejlor je objavio na Tviteru: „Izaberite svog borca“ sa fotografijama Maska i Zakerberga.

Novinar koji prati borilačke sprortove, Nik Pit, rekao je za Bi-Bi-Si da Dejna Vajt, predsednik UFC-a, „već trlja ruke zbog mogućnosti da priredi ovu borbu“.

Rekao je da misli da postoji pristojna šansa da se to zaista i dogodi, „uglavnom zbog Ilona Maska i njegove ličnosti i njegovog ekscentričnog karaktera. Njegova karijera na neki način pokazuje da on nije neko ko lako odustaje“.

Međutim, upitan za koga misli da će biti pobednik, Pit bez oklevanja tvrdi da je to Zakerberg. „On je 12 godina mlađi. Mnogo je niži. Mislim da ima metar i 70, Ilon verovatno oko metar 82. A Ilon verovatno ima par kilograma viška na sebi.“

„Ali, nažalost, gospodin Mask nema nikakvu obuku. Iako je Zakerberg trenirao brazilski džiu-džicu samo 18 meseci, ne bi mu bilo teško da mu s leđa, obavije ruke oko vrata i pruži mu dobro staro ‘mazi ga i uguši ga’!“

Inače Ilon Mask je poznat po davanju izjava koje su šaljive ili izmišljene.

Na primer, on je za Bi-Bi-Si u aprilu rekao da je svog psa postavio za izvršnog direktora „Tvitera“.

Godine 2017. je objavio na Tviteru kako ima „usmeno odobrenje vlade“ za takozvani hiperpetlju – neku vrstu sistema vozova – da poveže Njujork sa Vašingtonom, Filadefijom i Baltimorom. Ovo tek treba da se ostvari.

Tehnološko rivalstvo

Početkom meseca, „Meta“ je objavila planove za novu tekstualnu društvenu mrežu koja bi bila konkurent Tviteru, naveli su izvori Bi-Bi-Sija.

Korisnicima će biti omogućeno da prate naloge koje već prate na Instagramu.

To bi potencijalno moglo omogućiti kompaniji da dovede pratioce sa decentralizovanih platformi kao što je Mastodon.

Portparol „Mete“ potvrdio je Bi-Bi-Siju da je platforma u razvoju.

Mreža zasnovana na tekstualnim porukama – koja ima radni naziv P92 – mogla bi da se pokaže kao veći rival Tviteru Ilona Maska nego BlueSky ili Mastodon.

Originalni tekst