EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Jedan od najznačajnijih italijanskih političara za kojeg se vezuju brojne seksualne afere, optužbe za korupciju i utaju poreza, 30 godina se bavio politikom.

Kada je 2018. godine istekla zabrana obavljanja javnih funkcija, vratio se na scenu. Njegova izborna kampanja delovala je uverljivo kao da je na početku političke karijere. Iako se najmanje bavio pitanjima kao što su ekonomija i nezaposlenost, građani su mu verovali.

Oportunista sa političkim šarmom, bez jasne ideologije – ko je bio Silvio Berluskoni?

Rođen je u Milanu 1936. godine, u porodici srednje klase, a počeo je trgovinom nekretninama. Ubrzo osniva “Mediaset” – najveću komercijalnu medijsku kompaniju u Italiji. Potrudio se da zaokupi pažnju publike preko svojih medija, a koju je kasnije pretvorio u biračko telo. Televizija je bila njegov omiljeni medij i sfera u kojoj je bio daleko ispred svih.

U međuvremenu, 1993. godine osniva političku partiju “Forca Italia” i već naredne godine postaje prvi premijer koji je izabran bez prethodnog obavljanja funkcije u vladi. Njegov drugi mandat, koji je trajao od 2001. do 2006. godine, najduži je među italijanskim liderima još od Drugog svetskog rata.

Ponovo dolazi na vlast 2008. godine, ali 2011. daje ostavku na mesto premijera zbog dužničke krize.

Čovek od afere

Berluskoni se godinama suočavao sa tužbama i sudskim istragama, prvo u vezi sa poslovanjem, a onda i zbog podmićivanja sudija i svedoka, kao i zbog plaćanja maloletnim ženama za seks. Krajem 2012. godine je osuđen za utaju poreza, kada je odslužio godinu dana društveno korisnog rada.

Uprkos ovim činjenicama, uspeo je da šarmira Italijane. U televizijskim emisijama je govorio da je “najprogonjeniji čovek u istoriji” i uvek je pozdravljao italijanske majke. Ipak, koliko god da su njegove priče bile nerealne, u svakoj od njih je bilo bar zrno istine, zbog čega je umeo da iznese reči kao da su potpuno istinite.

Pre opštih izbora koji su se održali 2018. godine, ukinuta mu je zabrana i dozvoljeno mu je da se kandiduje na političke funkcije. Tada “Forca Italia” stupa u koaliciju i kandiduje se, ali ne osvaja dovoljan broj glasova.

Te godine, Berluskoni se svečano i samouvereno pojavio u televizijskom tok šou i rekao “za devet godina vladavine, nikada nismo zavukli ruku u džep Italijana”, a publika je odgovorila snažnim aplauzom. Atlantik je pisao da je čudno ponovo videti ovog političara optuženog za korupciju i “bunga-bunga afere”, ali i da, izgleda, sa njim nikada ne treba reći nikad.

Zašto je Italija nastavila sa Berluskonijem uprkos aferama?

Kao što Italijani nisu imali vremena da se bave Berluskonijevim aferama, tako ni politička scena nije imala prave lidere desnog centra. Levi centar, iako je imao više glasova od “Forca Italia”, nije umeo na pravi način da iskoristi petogodišnji mandat, već se služio razdorom i sukobima.

Berluskoni je 2019. godine osvojio mesto u Evropskom parlamentu, a na opštim izborima u oktobru 2022. godine njegova stranka se vratila na vlast u koaliciji sa desničarskim strankama. Bio je izabran i za senatora.

Originalni tekst