Ikona poklonjena Lavrovu vraćena u Dodikov kabinet

Ikona koju je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD
Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD

"Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet Predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija kaže kako je potom obavestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BIH Milorada Dodika, koji se nalazi na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka, zbog zaraze koronavirusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, pre svega Interpola izvrše provere o poreklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o poreklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Radovan Kovačević, savetnik predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika rekao je 24. decembra za Radio Slobodna Evropa da je ikona koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posete BiH ‘bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke duži niz godina’, te da su ‘članovi te porodice želeli da ta ikona bude poklonjena Sergeju Lavrovu’.
"Ono što je za nas bitno jeste na osnovu čega oni iznose određenu vrstu kvalifikacija tipa da se radi o ikoni koja je ukradena ili da se radi o ikoni koja je u bilo kakvoj evidenciji kulturnog blaga Ukrajine", rekao je za RSE Kovačević.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 18. decembra je formiralo predmet, kako bi izvršilo provere u vezi sa ovim slučajem.

Iz Interpola su za RSE 18. decembra odgovorili da "Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH- NCB INTERPOL Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem INTERPOL-a, do sada nije službeno zaprimio zahtev za postupanje od strane nadležnih tela u Bosni i Hercegovini kao i NCB INTERPOL Kijev u vezi ovog predmeta".

Izvor: RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article