Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

„Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila“, kaže Hagari.

On je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Sve su oborili izvan granica zemlje Izrael i njegovi saveznici.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela, rekao je Hagari, od čega je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnoge od njih oborio je sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa Strela, iako su neki od projektila uspeli da zaobiđu odbranu Izraela, pogodivši vazdušnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Hagari, međutim, tvrdi da je pričinjena samo manja šteta na infrastrukturi u Nevatimu, i da vazdušna baza radi kao i obično, prenosi RTS.

Zvaničnici SAD saopštili su da presreli više od 70 dronova i najmanje tri rakete. Bajden je rekao da podržava Izrael, kad je u pitanju bezbednost i pretnje od Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom odgovoru. Iran poručuje – ukoliko bude odgovora, udariće jače.

Post Views: 21

Originalni tekst