(Beta-AP) – Hezbolah je pogodi bazu kontrole vazdušnog saobraćaja na severu Izraela, saopštila je kasno sinoć izraelska vojska i upozorila na izbijanje „još jednog rata“ s tom libanskom militantnom grupom.

Komentarišući najnovije sukobe između Izraela i Hezbolaha, američki državni sekretar ocenio je da bi oni lako mogli da „metastaziraju i izazovu još više nesigurnosti i patnje u regionu“.

Izraelska vojska je saopštila da je Hezbolah pogodio osetljivu bazu kontrole vazdušnog saobraćaja na planini Meron u subotu, ali protivvazdušna odbrana nije pogođena jer su rezervni sistemi bili na mestu. Navodi se da nijedan vojnik nije povređen i da će sva šteta biti sanirana.

Ipak, to je bio jedan od najozbiljnijih napada Hezbolaha tokom višemesečnih borbi koje su pratile izraelski rat u Gazi i primorale desetine hiljada Izraelaca da evakuišu zajednice u blizini libanske granice.

Hezbolah je opisao svoj raketni napad kao „početni odgovor“ na ciljano ubistvo najvišeg lidera Hamasa u uporištu Hezbolaha u Bejrutu prošle nedelje, za koje se pretpostavlja da je izvršio Izrael.

Načelnik izraelskog vojnog štaba, potpukovnik Herci Halevi, rekao je da raste vojni pritisak na Hezbolah, saveznika Hamasa, i da će ili biti efikasan, „ili ćemo ući u novi rat“.

Izrael je uglavnom nastojao da ograniči borbe na svom severu. Hezbolahove vojne sposobnosti su daleko superiornije u odnosu na Hamasove u Gazi. Ali izraelski lideri su rekli da je njihovo strpljenje pri kraju i da su spremni da upotrebe silu ako se tenzije ne mogu rešiti diplomatskim putem.

„Predlažem da Hezbolah nauči ono što je Hamas već naučio poslednjih meseci: nijedan terorista nije imun“, rekao je svom kabinetu premijer Benjamin Netanjahu. „Odlučni smo da branimo naše građane i da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove“, naglasio je on.

Borbe nižeg intenziteta duž severne granice Izraela izbile su kada je Hezbolah počeo da ispaljuje rakete ubrzo pošto je Hamasov napad na južni Izrael 7. oktobra pokrenuo rat u Gazi, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 250 ljudi za taoce. Hezbolah je rekao da njegovi napadi imaju za cilj da umanje pritisak na Gazu.

Post Views: 30

Originalni tekst